zondag 19 juli 2020

Het eerlijkheidsexperiment - Clare Pooley


bol.com | Het eerlijkheidsexperiment, Clare Pooley | 9789403186801 ...
''Hoe goed ken je de mensen in je naaste omgeving? Hoe goed kennen ze jou? ''

Iedereen liegt over zijn leven. Wat zou er gebeuren als je aan een wildvreemde de waarheid verteld? Dit is de vraag die de 79-jarige Julian Jessop stelt op de eerste pagina van een groen schriftje dat hij achterlaat in een café. Op de kaft van het schriftje staat 'Het eerlijkheidsexperiment'.
Monica, de eigenaresse van het café, ziet het liggen en besluit de uitdaging aan te gaan en de waarheid over haar leven op te schrijven. Ze legt het schrift weer terug op tafel en ziet dat het vervolgens meegenomen wordt. Zo gaat het maar door totdat uiteindelijk vijf andere mensen het zullen vinden en na het lezen van de persoonlijke verhalen van anderen hun eigen waarheid op papier zetten. De wens van de oude Julian Jessop wordt vervuld op de meest onverwachte en hartverwarmende wijze.

Met dit debuut heeft Clare Pooley een erg leuk boek geschreven. Het boek valt onder de feelgood-romans maar heeft een duidelijke boodschap, namelijk dat eerlijkheid het langst duurt en de meeste voldoening in het leven geeft. Tevens is het vaak wel de moeilijkste manier. Iedereen loopt wel eens met de vraag 'wat als ik nu gewoon de waarheid vertel' en menig keer blijkt ook maar eens dat die niet eens zo hard overkomt als dat je in eerste instantie dacht.
Door middel van het schrijven in het schriftje leer je alle personages, met al hun goede en slechte kanten, erg goed kennen. Sterker nog; in veel gevallen heb je voorkennis in het verhaal en dat levert een bijzondere leeservaring op. Net als de ontdekking bij het nawoord, waarin de schrijfster vertelt dat er een duidelijke persoonlijke reden was om dit verhaal te vertellen, (ik zal geen spoiler weggeven). Dit geeft het boek na het uitlezen een extra dimensie mee en maakt het zoveel meer dan een feelgood-roman. Het laat je inzien dat niemand, ook jijzelf niet, perfect is. Dat het beeld wat je van iemand hebt soms compleet botst met de werkelijkheid maar door eerlijk naar elkaar te zijn, dingen te delen -vooral je angsten- kom je dichter bij elkaar dan ooit.
Dit is een (h)eerlijk verhaal over hoop, liefde en vriendschap.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten