donderdag 17 september 2020

Black Friday - Maren Stoffels


''Zo
rg ervoor dat je bent wie ze willen dat je bent.''


'Na deze ontgroening hoor ik eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik moét hierbij'
Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke en walgelijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening. de zogenaamde Black Friday. Een dag die inderdaad gitzwart zal eindigen.

Maren Stoffels (geboren in 1988 te Amsterdam) is sinds haar negende al actief aan het schrijven. In 2005 werd haar eerste debuut, 'Dreadlocks en lippenstift', uitgegeven door uitgeverij Leopold. Tijdens schoolbezoeken die Maren doet via Stichting Schrijvers School Samenleving merkt ze op wat er leeft onder de scholieren en gebruikt deze thema's, zoals pesten, homoseksualiteit, verliefd zijn, anorexia, angst en vriendschap voor haar boeken. Haar vorige titels 'Escape room', Fright night' en 'Room service worden dan ook gretig gelezen.

Ook deze nieuwe titel maakt de verwachting weer waar. Een heel actueel onderwerp, namelijk de ontgroening bij een studentenvereniging, maakt dit een zeer verhelderend maar ook bizar verhaal. Want we vragen ons allemaal wel eens af wat er achter de deuren van een studentenhuis gebeurd, zeker nu het de laatste jaren in het nieuws is. Als maar een stukje waar is wat hierin beschreven wordt dan zijn deze ontgroeningen echt te gek voor woorden. De wil om er bij te willen horen wordt door Maren Stoffels heel goed beschreven maar ook de twijfel die steeds toeslaat om er mee door te gaan. De wreedheid die aan de dag komt bij de ouderejaars om deze opdrachten te geven gaan gepaard met schuldgevoelens en bezorgdheid, ook dat wordt zeer goed omschreven. Maar het is vooral de groepsdruk die Maren zo goed weet uit te leggen. Dat het er bij willen/moeten horen omdat het nu eenmaal traditie in de vriendengroep of in de familie is, geeft aan dat het niets meer te maken heeft met een leuk feest om je studie aan te vangen maar dat het een uit de 
hand gelopen ongecontroleerde, gevaarlijke situatie geworden is waar menig student een kort of lang trauma aan overhoudt. Dit boek is voor vele die dit zullen lezen een waarschuwing; Je hoeft nergens bij te horen omdat de groep dat vindt, je kan ergens bij horen omdat je dat zelf wil.


Net als haar vorige boeken is dit boek zeer geschikt voor op de leeslijst. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten