zondag 15 november 2020

  


                               ''Hoe groot is de kans op een deal in deze zaak?''

In John Grishmas debuut 'De Jury' (1988), maakten thrillerlezers wereldwijd kennis met Jake Brigance, een advocaat die niet rust tot de waarheid boven water is en het recht heeft gezegevierd. Zelfs als dat hem zijn reputatie kost en zijn leven in gevaar brengt. Nu, bijna een kwarteeuw later, keert Jake terug voor een sensationele moordzaak die de inwoners van Clanton opnieuw tot op het bot verdeelt. 

Eerder al verdedigde Jake Brigance met succes Carl Lee Hailey, een vader die de verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. Nu is hij opnieuw het middelpunt van een rechtszaak. Ditmaal staat de zestienjarige Drew Gamble terecht voor de moord op politieman Stuart Kofer, de vriend van zijn moeder, en er lijkt geen enkele twijfel te bestaan over Drews schuld. Het grote publiek ziet een slepende rechtszaak dan ook helemaal niet zitten. Waarom zou je, als gerechtigheid maar één ding kan betekenen: de doodstraf.
Jake, die Drews zaal toegewezen heeft gekregen, denkt daar anders over. Hoe meer details hij te weten komt, des te meer hij ervan overtuigd raakt dat zijn cliënt gered moet worden. Met zijn hardnekkige pogingen de onderste steen boven te krijgen, zet hij zijn reputatie en carriere op het spel. Hij is echter vastberaden om het recht te doen zegevieren en daartoe moet het hele verhaal worden verteld. Zelfs als dat zijn eigen leven in gevaar brengt.

Wauw! John Grisham dit it again! Dit is de reden waarom iedereen zijn boeken zijn gaan lezen. Zijn debuut 'De Jury' werd wereldwijd een bestseller en is zelfs verfilmd. Dit vervolg is, ondanks dat het zoveel jaren later geschreven is, net zo geweldig. Van het begin tot het einde zit je op het puntje van je stoel en wordt je meegesleept in een waanzinnige rollercoaster. Een rechtbankdrama pur sang. Over een rechtssysteem dat faalt wanneer kinderen veroordeelt worden volgens het volwassenenrecht. Wat voor invloed dat heeft op de rest van hun leven. Over een daad die puur uit angst en liefde gepleegd is, die een ieder van ons gedaan zou kunnen hebben.
De beschrijvingen in het verhaal zijn levensecht, net als de dialogen, en ondanks dat het gehele boek geheel uit rechtszaken en juridische verwantschappen bestaat is het nergens onduidelijk waar het over gaat. Geen moeilijke vaktermen of ellelange betogen maar een goedlopend en aangrijpend geheel. Tevens bezit het verhaal ook een goede opbouw met de bijbehorende spanning. Wat gelukkig niet vergeten wordt is het emotionele aspect. Vrijwel van alle partijen die bij de moordzaak betrokken zijn wordt hun persoonlijke deel uitgelicht, en dat geeft een mooi algeheel beeld van het gebeuren. Zo zie je meteen dat er altijd meerdere partijen betrokken zijn bij een zaak, niet alleen de schuldige en het slachtoffer.
Het is voor de lezers en fans van John Grisham te hopen dat er nog meerdere delen met Jake Brigance volgen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten