zondag 8 november 2020

Schaduwbroer - Iris Hannema


 "Hebe, je moet verder met je leven. Vergeet het maar dat is een kutadvies. Het enige advies waar je wat aan hebt is dit: ga eerst kapot en sta dan weer op.''


Hebe reist in de voetsporen van haar overleden broer Alec naar Japan, op zoek naar antwoorden over zijn dood. Alec was professioneel freediver, (duiker zonder zuurstoffles), en Hebe kan niet geloven dat hij verdronken is. In zijn laatste woorden leest zij een boodschap, een boodschap die zij kan volgen als sporen. Deze leiden haar naar het bruisende hart van Tokio en tenslotte naar Ishigaki, een eiland in de diepblauwe oceaan.
Op zoek naar wat Alec niet kon vertellen ontdekt Hebe hoe het is om alleen te reizen, zich los te maken van alles wat vertrouwd is en zich te redden in een land waar ze niemand kent.

De schrijfster Iris Hannema werkte jarenlang als reisjournalist. Ze reisde de afgelopen tien jaar naar meer dan honderd landen in vijf continenten. Eerder schreef ze non-fictieboeken over haar reizen. Het boek 'Schaduwbroer' is haar eerste young-adult roman. Juist dankzij haar reiservaring en het schrijven daarover, is dit een heel bijzonder boek geworden. De beschrijvingen van de ervaring om geheel alleen op reis te zijn, is subliem gedaan. Vooral de gesprekken die ze voert met mensen die ze maar even ontmoet. De angsten maar ook het lef om ergens op af te stappen komen mooi naar voren. De cultuur, het landschap en de gekte van de stad Tokio zijn erg beeldend beschreven. Tevens is er de angst, de wanhoop en het alwetende gevoel over haar overleden broer. Op een duidelijke manier komen al deze facetten ruimschoots aan bod, en komen aan het einde mooi samen om er een afsluitend geheel van te maken. Zeker voor jongeren die in deze turbulente tijd leven met vragen over vriendschap, familie en verlies, is dit een mooi verhaal. Wanneer je alleen bent, hoef je niet alleen te zijn. Je kunt erop uit en nieuwe dingen ontdekken, mensen ontmoeten en uit het vaste patroon stappen om van een afstandje te kijken naar wat je hebt en hoe waardevol dat meestal blijkt. 

Met dank aan uitgeverij Leopold voor het recensie exemplaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten