maandag 14 december 2020

Daglicht - David Baldacci



''Je moet hopen op het beste en plannen maken voor het ergste. Maar het is ook waar dat we, tot we alles weten, eigenlijk niets weten.''

Al van jongs af aan leeft FBI-agent Atlee Pine in onzekerheid over wat er precies is gebeurd met haar tweelingzus Mercy. Het meisje werd op zesjarige leeftijd ontvoerd en is nooit meer teruggevonden. De politie stond destijds voor een raadsel en ook Atlee's eigen onderzoek levert lange tijd niets op, totdat ze de identiteit van Mercy's ontvoerder weet te achterhalen: Ito Vincenzo. Maar juist dan krijgt ze van haar leidinggevende te horen dat ze haar zoektocht moet afronden, omdat het haar eigenlijke werk in de weg zit.
In een race tegen de klok reist Atlee af naar Trenton, New Jersey, de plek waar Ito Vincenzo voor het laatst gezien is. Daar kruist haar pad dat van special agent John Puller, die met zijn eigen onderzoek naar drugssmokkel op een legerbasis bezig is. Tot hun beider verbazing blijkt er een connectie te zijn tussen de twee zaken. Wanneer Atlee en Puller hun krachten bundelen, stuiten ze op een complot dat de democratie in het hart zal treffen. Om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen over Mercy's lot, moet Atlee een web van leugens en bedrog ontrafelen. Maar wanneer de waarheid waarnaar ze op zoek is zou weleens hard kunnen aankomen...

Het verhaal is een mix van vele gecompliceerde zaken die op een gegeven moment samen moeten zien te komen. Vele gebeurtenissen en namen volgen, maar de schrijver weet de balans erin te houden en zo wordt het voor de lezer geen onduidelijke brij. Wel is het zaak je gedachten erbij te houden en hoofd- en bijzaken te scheiden. De belangrijkste hoofdpersonen in het boek, Atlee en Puller, worden goed gekarakteriseerd en beide blijken een versterkende  invloed op elkaar te hebben. Mede door hun sterkste eigenschap en doorzettingsvermogen.
Eigenlijk is dit boek, 'Daglicht', een combinatie van de Atlee Pines-serie en de John Puller-serie, die al eerder door David Baldacci geschreven zijn. Hij is er goed in geslaagd om deze twee samen in een verhaal te verwerken, al is dit boek ook erg goed op zichzelf te lezen. 
David Baldacci weet elke keer weer thrillers te schrijven met een goede combinatie van spanning, actie en plotwendingen. Echter voor meer details en inzicht in de personages van Atlee en Puller, zou het aan te raden zijn de vorige delen van hun serie te lezen. Geen vervelende opdracht want ook deze boeken zijn allen even goed, al denk ik wel dat Daglicht de beste is, hij heeft in ieder geval de beste cliffhanger! 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten