zondag 24 januari 2021

De ongetrouwde hertog - Julia Quinn


''Gij zult de zus van uw vriend niet begeren.''

Londen, 1813. De aanstaande verloving van Daphne Bridgerton en de aantrekkelijke hertog Simon Basset is het nieuws van de dag. Wat niemand weet, is dat de verloving slechts schijn is, een onderlinge afspraak. Voor Simon is het namelijk de beste manier om de gretige moeders van jonge huwbare vrouwen op een afstandje te houden. Voor Daphne werkt de zogenaamde interesse van de hertog in een huwelijk als honing op andere huwelijkskandidaten.
Maar hoe beter Daphne hem leert kennen, hoe meer ze begint te geloven dat ze haar droomman al heeft gevonden. Ze zal al haar charmes in de strijd moeten gooien om de eigenzinnige hertog ervan te overtuigen dat het huwelijk zo gek nog niet is, en dat zijn ideale vrouw veel dichterbij is dan hij denkt...

In het 19e-eeuwse Londen is het bij de high society een wereld van zien en gezien worden, zo ook bij de familie Bridgerton. De moeder van het gezin is er op gebrand een goede huwelijkskandidaat voor haar dochter Daphne te vinden. Zover is de roman te vergelijken met meerdere historische romans en door de beeldende schrijfstijl zie je het verhaal ook als een film aan je voorbij gaan. Geen wonder dan ook dat deze boeken reeds vertaald zijn naar een acht-delige serie op Netflix.
Ondanks de interessante personages, de heuglijke gebeurtenissen en de setting van het verhaal moet er eerlijk bekend worden dat we hier toch echt te maken hebben met een opgewaardeerde versie van een bouquetreeks. Waar helemaal niets mis mee is, want dit verhaal is echt van het begin tot het einde om van te smullen. Echter de vergelijking op de achterzijde van het boek, dat Julia Quinn de moderne Jane Austen is, gaat hierdoor wel wat te ver. 
De roman heeft humor en pit. Maar ook veel kleine dingetjes waarvan je direct weet dat de schrijfster even in het hedendaagse terecht is gekomen, er worden nogal wat vrouwenproblemen met mannen besproken en dat was in die tijd echt uit den boze. Alhoewel dat wordt vaak zo beweerd.
Een vleugje spanning en erotiek maakt het, ondanks de grote voorspelbaarheid van het verhaal, onderhoudend om door te blijven lezen. Wat zeker verassend is, is dat de schrijfster afsluit met twee epilogen. Ze beschrijft hoe het Daphne verder vergaan is na het oorspronkelijke eerste verhaal. Erg origineel.
Het is een fijn boek om even alles te vergeten, je even te begeven in andere tijden. En wanneer je het betreurt dat het uit , weet dan dat je nog zeven delen kunt bestellen. Hier reeds gedaan en ik raad het aan!Geen opmerkingen:

Een reactie posten