zondag 17 januari 2021

Spiegelman - Lars Kepler

                                                      Vijf jaar geleden verdween ze,
                                                      nu wordt haar lichaam gevonden.
                                                      Wie was de man die ze zag in het raam?                
                                                      Wie is Speigelman?


''Het klinkt misschien paradoxaal, maar hoe meer we  het pijnlijke in ons leven proberen te negeren, hoe meer macht het over ons krijgt.''

Op weg van school naar huis wordt de zestienjarige Jenny ontvoerd, waarna ze van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Joona Linna herkent haar gezicht echter direct als haar lichaam vijf jaar later gevonden wordt op een speelplaats, opgehangen aan een klimrek.
Op camerabeelden ziet hij een voorbijganger die minutenlang naar de speelplaats staart, op het moment dat het meisje daar moet zijn geweest met haar moordenaar. Maar de man is warrig en getraumatiseerd en weet niet meer precies wat hij gezien heeft. Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen.

Het achtste boek van Lars Kepler is wederom een staaltje kunst als je het hebt over thriller, spanning, psychologie en gruwelijkheden.
Niet alleen de hoofdpersoon Joona Linna wordt wederom mooi uitgelicht, er is ook genoeg ruimte voor de andere personages. Oude bekenden doen hun intrede maar ook het echtpaar, Pamela en Martin, van wie hun dochter ontvoerd wordt, komen realistisch tot leven en je krijgt een goed inzicht in hun emoties en gedachten. Hierdoor ontstaat er een situatie die samen met de andere verhaallijnen uiteindelijk tot een zeer onverwacht einde leiden. Een einde die voor vele als een complete verrassing zal komen. Net als vele gruwelijke scènes, waarvan er bij sommige een vraagteken gezet kan worden of hij zonder waarschuwing vooraf wel zo vermeld kan worden.
Het boek bestaat uit 98 relatief korte hoofstukken waardoor het lezen vlot verloopt. Het is ook filmisch geschreven waardoor het verhaal nog heftiger binnenkomt dan je hier en daar zou verwachten. Toch is er ook een puntje van kritiek en dat geldt voor eigenlijk alle boeken van Lars Kepler; soms duurt het verhaal te lang, wordt er teveel uitgebreid/verteld of blijft het verhaal een beetje hangen zoals een plaat bij een oude pick-up speler.
Maar wederom is dit weer een dijk van thriller, die wel stalen zenuwen vereist, en waarbij weer uitgekeken wordt naar een volgend deel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten