dinsdag 9 maart 2021

Exit - Belinda Bauer


''Het was nooit de bedoeling dat het moord zou zijn.''


Wanneer de 75-jarige Felix Pink de woning aan Black Lane binnengaat, kan hij niet vermoeden dat zijn gezapige leventje op zijn kop zal komen te staan. Hij is er ter plekke, uit naastenliefde, om een terminaal zieke man gezelschap te houden tot zijn laatste ademtocht, zodat hij niet alleen is wanneer hij sterft.
Maar vijftien minuten later is Felix op de vlucht voor de politie, nadat hij de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren weet hij niet meer, maar Felix is vastberaden om erachter te komen wat er mis is gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk is...

De boeken 'Blinde Drift'  en 'De schitterende doden' werden op dit blog al eerder aangeschreven als zeer goede spannende thrillers. Boeken waarbij je een beklemmend gevoel bekroop en de hoofdpersonages er goed werden neergezet. Vervolgens volgde het boek 'De ziener', deze was teleurstellend voor vele omdat het gegeven van het verhaal wel spannend was maar doordoor vooral maar wat door kabbelde. Personages bleven aan de oppervlakte waardoor empathie niet mogelijk werd.
In haar nieuwste boek 'Exit' doet zich echter weer een heel ander fenomeen voor. Het verhaal begint met wat een moord zou moeten zijn, echter blijkt het een vergissing. Moord of vergissing is een heel ander gegeven, beide roepen een ander soort spanning op. Maar spanning zit er überhaupt amper in het verhaal. Wederom heeft het een kabbelde voortgang. De hoofdpersoon betreft een oudere man en zijn profiel wordt weergegeven als een wat teruggetrokken, hier en daar wat sukkelig persoon. De hele zoektocht naar de 'moordenaar' wordt veel te luchtig en met misplaatste humor beschreven. Hierdoor ontstaat er een soort misdaadroman met een 'Fawlty Towers'-gehalte. Op zich niets mis mee en als het zo gebracht zou worden in de pers, kan het nog een bestseller worden ook. Maar onder de noemer literaire thriller van Belinda Bauer slaat het boek de plank compleet mis, en dat is teleurstellend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten