zondag 21 maart 2021

Manhattan beach - Jennifer Egan

Manhattan beach - Uitgeverij Rainbow


''Als wensen genoeg was om mannen dood te maken, zouden er niet veel meer in leven zijn.''

New York 1940. Op de marinebasis van Brooklyn wemelt het in de oorlog van de vrouwelijke arbeiders, waaronder de achttienjarige Anna Kerrigan, een dochter van een ondergrondse koerier die plotseling verdwenen is. Na een zware duikopleiding, waarbij ze veel moed en wilskracht toont, wordt Anna de eerste vrouwelijke marineduikster. Maar Anna is vooral vastbesloten om het mysterie rondom de verdwijning van haar vader op te lossen, en dat betekent dat ze moet infiltreren in de maffiawereld van New York.


Wanneer je houdt van geschiedenis en verhalen vertellen (lezen), dan is dit echt het geschikte boek. Een combinatie van levendige personages tegen de achtergrond van een wervelend New York met een hang naar vrouwen- en rassendiscriminatie en de geheimzinnigheid van de onderwereld. Het is niet zo dat het verhaal bol staat van de actiescènes of lugubere moordpartijen. Het is een ingetogen zoektocht met een hoge impact op het gevoel van de mens. Want wat doet het met je wanneer je vader op jonge leeftijd verdwijnt en je erachter komt dat hij buiten jullie gezinsleven een heel geheim leven had? Is het voor jou dan nog mogelijk om mensen te vertrouwen, kun je relaties aangaan? Op al deze vragen komen gedurende het verhaal een antwoord. Je moet echter wel geduld hebben met dit boek. De schrijfstijl is traag en de conversaties uitgebreid. Ook besteed de schrijfster aandacht aan elk personage en aan de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal is daarmee ook erg filmisch geschreven.

Wat bij het beschrijven van de personages vooral opvalt is dat de schrijfster, hoe donker een personage misschien ook zijn kan, ze hem of haar vooral van zijn positieve kant belicht.Niet alleen de personen worden doorgelicht en vanaf alle kanten bekeken en beschreven. Ook de stad New York wordt met al haar drek en schoonheid aangehaald. Je leest over de drooglegging, de opkomst van de maffia en de rol van de stad in oorlogstijd. Allemaal interessante onderwerpen. Is het daarmee een te zwaar boek om te lezen, nee integendeel. Op een lichte manier weet Jennifer Egan zware onderwerpen aan het licht te brengen en lees je het boek in een no-time uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten