maandag 5 april 2021

Azerty - Sandra J. Paul


''Sommige mensen verspillen hun hele leven door niet te gaan voor wat ze willen.'' 


Twee mannen. Eén vrouw. Een giftige erfenis.

De achtjarige Marijn wordt ontvoerd tijdens het buiten spelen met zijn oudere broer Kris. Na weken van gevangenschap kan de jongen ontsnappen aan de psychiatrische patiënte die hem gegijzeld hield. De traumatische gebeurtenis zorgt voor een onherstelbare breuk tussen de broers.
Meer dan twintig jaar later leidt Marijn, die boekhouder geworden is, een teruggetrokken bestaan. Zijn broer Kris, auteur, schreef een bestseller maar lijdt sindsdien aan een writer's block. Wanneer de twee een kasteel erven van hun oudoom, zien ze dit als een unieke kans om hun verzuurde relatie te herstellen.
Samen met Marijns vriendin Louise nemen de broers hun intrek in het kasteel, waar de driehoeksverhouding onmiddellijk voor de nodige spanning zorgt. Uiteindelijk escaleert de situatie... 

Dit boek begint in het verleden en neemt je mee naar de afschuwelijke ontvoering en gevangenschap van Marijn toen hij klein was. Dit is zeer indringend en gedetailleerd beschreven waardoor je als lezer direct in het verhaal zit en een band opbouwt met de personages. De ontvoering wordt van verschillende kanten belicht, zowel het slachtoffer als de dader als de familie krijgen ruimte voor hun gevoel en ervaring en dat maakt het een mooi rijk geheel. 
Het tweede deel is een sprong in de tijd naar de huidige levens van de broers twintig jaar later. Met hier en daar verwijzingen tussen het lezen door vertelt de schrijfster wel hoe het de broers van jongs af aan toe nu vergaan is dus zo zijn het volle karakters geworden.
Wanneer ze het kasteel erven en besluiten om daar samen te gaan wonen gebeurd er iets merkwaardigs met het verhaal. Er speelt een vertraging op en of dat nu de bedoeling voor het verhaal is valt moeilijk op te maken. Wel zorgt het voor wat minder interesse qua lezen. Veel dingen worden te vaak herhaalt of er wordt teveel over uitgebreid. Hierdoor neemt de spanning uiteraard ook af en is het een kabbelend voortgaan van gebeurtenissen. In het laatste gedeelte van het boek neemt de vaart weer toe maar dat is meer omdat er heel veel gebeurd in een hele korte tijd en het meerdere personages betreft. Het is voor vele misschien niet een  grote verrassing hoe de puzzel uiteindelijk met alle stukjes bij elkaar komt. Wel is het op een goede en logische manier beschreven. Maar waarom bleef dan dat hele hoge thrillergehalte, wat in het begin zo goed aanwezig was, uiteindelijk uit? Het antwoord kwam, voor mij althans, na het omslaan van de laatste bladzijde. Daar wordt al haar werk weergegeven. Sandra J. Paul heeft veel young adult en jeugdboeken geschreven. Vanuit dit perspectief gezien is het daarom ook echt een goede thriller en met wat meer hulp van goede redacteuren zal ze misschien zelfs net dat laatste stukje voor een nog hoger thrillergehalte bereiken. Het is haar van harte gegund want de skills zijn er.

Complimenten ook voor de omslag en de vormgeving aan de binnenkant van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten