woensdag 21 april 2021

Erecode - Tom Clancy, Mark Cameron

 

''Hoe slimmer iets was, hoe meer streken het uithaalde en daarmee alles en iedereen in gevaar bracht''


Het begint met een sms. President Jack Ryans vriend, en voormalig CIA-agent, pater Pat West waarschuwt hem voor een 'honey-trap'. Een val die is opgezet door een geheim agente, die uit is op informatie en een mogelijke moordaanslag. Het zou te maken hebben met een geheim artificial intelligence-project, Calliope geheten, dat in Chinese handen dreigt te vallen. Daarna blijft het stil. Doodstil.
Jack heeft dus twee problemen. Hij moet zijn vriend helpen, die verdwenen is in Indonesië, en hij moet achterhalen wat Calliope precies inhoudt en hoe groot de dreiging is. Maar terwijl hij zich hierop concentreert speelt er zich achter zijn rug een ander schimmig spel af.

Tom Clancy, wordt gezien als de bedenker van de technothriller en werd wereldberoemd met zijn boeken zoals 'De jacht op de Red October', 'De Colombia Connectie' en 'De beer en de draak'. Na zijn overleden in 2013 werden zijn verhalen voortgezet door collega schrijvers, zoals Marc Cameron. 
Cameron is afkomstig uit Texas en heeft bijna dertig jaar gediend bij de politie, onder meer als US Marshal en Swat-officer. Zijn werkgebied betrof Alaska, Canada, Noord-Amerika en Mexico. Hij behaalde de zwarte band in de jiujitsu, doet aan diepzeeduiken en motorrijden. Al zijn kennis en ervaring gebruikt hij als basis voor de boeken die hij schrijft. Eerder schreef hij in de Jack Ryan-reeks 'Tom Clancy in zijn macht' en 'Tom Clancy Eer en geweten'.

Ook deze keer is hij zeer trouw gebleven aan het fenomeen technothriller a la Tom Clancy. Vanaf de eerste bladzijde zit de vaart en de spanning er direct in, en dat wordt tot aan het einde toe goed volgehouden. De technische snufjes worden net genoeg uitgelegd dat het verhaal voor een nerd op dit gebied, ook prima te volgen is.
Deze keer betreft het wederom een beangstigende vorm van software spionage. Deze treft niet alleen overheidsgebouwen maar kan gebruikt worden via de spelcomputers van de burgers. Een hoop research zorgt er voor dat het verhaal nergens ongeloofwaardig wordt. Wat je echter wel opzij moet zetten is dat dit het zoveelste probleem op de wereld is wat alleen de Amerikaanse president, in het geheim, met een klein team op lijkt te kunnen lossen. Dat hij alle acties zelf uitvoert en nergens gevaar in ziet en overal mee weg komt. Dat die man nog tijd heeft om te regeren is een wonder maar daar zijn dan ook weer andere boeken voor geschreven.
Wederom een zeer vermakelijke thriller met de boodschap alert te blijven op wat je op je spelcomputer allemaal binnenhaalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten