maandag 24 mei 2021

Dodelijk spel - David Baldacci

 


"Wacht rustig af. Veroordeel niemand op basis van je emoties. Laat de feiten beslissen.''

Onderweg naar Californië maakt Aloyius Archer een tussenstop in Reno. Nog geen 24 uur later is hij de trotse eigenaar van een peperdure, zeer zeldzame Franse sportauto, heeft hij een reisgenoot gevonden in de mysterieuze danseres Liberty Callahan en moet hij zich enkele zeer zwaar bewapende criminelen van het lijf houden. Geluk bij een ongeluk; Liberty blijkt niet alleen zeer verleidelijk te zijn, maar ook uitstekend met een pistool overweg te kunnen. Het zijn twee eigenschappen die hun niet veel later goed van pas komen wanneer Archer in een politiek wespennest belandt waarin een schatrijke familie, een nachtclub en een verdachte militaire installatie de hoofdrollen spelen.

Dit is het tweede verhaal in de Aloyius Archer-serie, wat overigens goed los van elkaar te lezen is. Archer is een oorlogsveteraan, die ten onrechte veroordeeld werd voor een misdrijf. Vanwege zijn ervaringen besluit hij privédetective te worden.
Net als in het vorige deel weet de schrijver een zeer gedetailleerd en interessant verhaal te schrijver. Alle details kloppen, de sfeerbeschrijvingen voelen echt aan en de hoofdpersoon Archer wordt erg goed gekarakteriseerd. Zijn groei als mens is boeiend, maar ook zijn ervaringen die hij meeneemt uit zijn oorlogsverleden maken hem en het verhaal tot een mooi geheel. Het tempo van het verhaal moet wel enigszins op gang komen, er is een kleine trigger in het eerste hoofdstuk maar dan komt er een deel met veel details en sfeerbepalingen. Niet onaangenaam, maar het vraagt wel wat doorzettingsvermogen. Na enkele hoofdstukken komt dan eindelijk de confrontatie die het hele verhaal in een ander daglicht stelt en begint de spanning op te lopen. Door verschillende plotwendingen zit je als lezer, net als de hoofdpersonen, vlakbij de waarheid, maar toch blijft het tot het einde toe een intrigerende en onderhoudende puzzel.
David Baldacci heeft wederom een goed geschreven thriller geschreven met een zeer aangenaam en interessant persoon, Aloyius Archer, waarvan een volgend deel zeer welkom zal zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten