woensdag 23 juni 2021

Sterspeler - John Grisham

 

"Terwijl Samuel naar school dribbelde, droomde hij van verre universiteiten.''

De zeventienjarige Samuel Sooleyman groeit op in een dorp in de Republiek Zuid-Soedan, een land dat wordt verscheurd door een burgeroorlog. Zijn grote passie is basketbal en wanneer hij wordt geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat gaat spelen in de Verenigde Staten, liggen een studiebeurs en een plek in een van de college teams plots in het verschiet. Maar eenmaal in Amerika bereikt hem het bericht dat zijn familie op de vlucht is geslagen voor het oorlogsgeweld. Sooley, zoals zijn teamgenoten hem zijn gaan noemen, kan nooit meer terug naar huis. Om zijn familie terug te zien zal hij ze vanuit het vluchtelingenkamp naar Amerika moeten halen. Om dat te kunnen betalen, zal Sooley echter iets moeten presteren wat nog niemand in de geschiedenis van het basketbal is gelukt: binnen één enkel seizoen de absolute top bereiken.

John Grisham staat bekend om zijn rechtbankverhalen. Hij debuteerde met het boek 'Een tijd om te doden' (De Jury). Dit verhaal schreef hij nadat hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een meisje dat was verkracht. In dat boek beschrijft hij wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord. Vele topthrillers volgde, waarvan er ook vele verfilmd zijn. Hij schreef young adults en romans.
Wat vele niet van hem weten is dat hij op zijn dertiende geraakt werd door het basketbalspel van Pistol Pete Maravich. Hij besloot ook topspeler in basketbal te worden maar gaf deze droom op zijn zestiende op toen hij zelf toegaf aan zijn schreeuwende gebrek aan talent. Hij werd daarom fanatiek sportfan en besloot er om erover te gaan schrijven. Zo kwam hij met de boeken 'Verloren seizoen', 'De verbanning' en dan nu 'Sterspeler'.
In al zijn boeken voert het schrijftalent van John Grisham de boventoon. De manier waarop hij personages en situaties kan beschrijvingen is van een uitzonderlijke kwaliteit. En hoewel dit verhaal niet doorspekt is van spanning voel je wel een constante dreiging. De dreiging dat er voor de ietwat slungelige hoofdpersoon Samuel iets moois en tevens tragisch te wachten staat. De All American Dream wordt breed uitgemeten, net als het basketbalspel. En daarin zit ook het venijn, want wanneer je niets met deze sport hebt of weinig spelinzicht of spelregels van het basketbalspel kent, is dit niet het juiste boek. Trainingen maar vooral de wedstrijden worden breeduit uitgemeten en zelfs voor de basketballiefhebber kan het hier en daar te veel van het goede zijn omdat het daadwerkelijke verhaal hierdoor ondergesneeuwd raakt. Het einde van het boek is daar in tegen zeer verrassend en prachtig gedaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten