zondag 25 juli 2021

De Henna kunstenares - Alka Joshi

 

''De onafhankelijkheid heeft alles veranderd.''

De zeventienjarige Laksmi ontsnapt begin jaren vijftig aan een gedwongen huwelijk. Ze verlaat haar dorp en komt terecht in Jaipur, de befaamde 'Roze Stad' in de Indiase deelstaat Rjasthan. Lakshmi weet zich staande te houden als hennakunstenares, haar originele ontwerpen maken haar tot de favoriet van de rijkste vrouwen van de stad. Tijdens het henna schilderen hoort ze alle geheimen aan van haar klanten en ze moet heel voorzichtig en discreet opereren om niet het slachtoffer te worden van jaloerse en kwaadwillende concurrenten.
Het lukt Lakshmi om onafhankelijk te leven, maar op een dag staat haar man voor haar neus met in zijn kielzog een jong meisje - een zusje van wier bestaan Lakshmi niets afwist. Ineens lijkt haar zorgvuldig opgebouwde wereld in te storten, en Lakshmi zal moeten vechten om haar vrijheid te behouden.

Altijd fijn om weer eens verhaal vanuit het Oosten te lezen. Wat een wonderlijke wereld blijft dat toch; met zijn eigen regels, culturen, manieren en wijsheden. Op een simpele, maar wel onderhoudende, manier weet de schrijfster Alki Joshi je bij het verhaal te houden. Op zich is het een voortkabbelend verhaal met geen grote verrassingen. Het zijn de hoofdpersonages die de show stelen. Ze worden zo liefdevol en met veel aandacht beschreven dat je ze voor eeuwig in je hart sluit. Als lezer maak je hun groei mee en leer je hun hebbelijk-  en onhebbelijkheden kennen. Hun verdriet, angst en vreugde, maar vooral hun drang tot leven en overleven. Hun verschillende handelen in gebeurtenissen. Het zijn liefdevolle personages, ondanks dat ze misschien keuzes maken die we niet begrijpen of die voor een ander niet oké zijn. Zo leer je wederom dat er achter elke persoon een verhaal zit en dat je niet alles maar voor lief kunt nemen. Ook de stad Jaipur wordt met evenveel liefde beschreven. Elk straatje, elk kruidje, elke persoon - je ziet, hoort, ruikt en proeft ze.
Zo heeft Alki Joshi van een vrij eenvoudig en voorspelbaar verhaal in een sprookje weten te creëren, wat met gemak op de plank 'nog een keer lezen' terecht kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten