zondag 1 augustus 2021

Een gegeven nijlpaard - Annette Bjergfeldt



'Wanneer je een nieuwe deur opendoet, is dat dan een opening naar de grote avonturen, naar de wijde vlakten in je bewustzijn? Of alleen maar naar de bijkeuken? Dat weet je niet. Je kunt alleen maar de deurknop omdraaien en accepteren wat er kom.'


Als Esthers grootvader Hannibal in 1921 een huis op het Deense eiland Amager koopt, ziet hij een leven vol opera, kunst en grootse liefde voor zich. Maar zijn kersverse Russische vrouw Varinka, die ooit als circusartieste háár eerste geliefde in de muil van een nijlpaard zag verdwijnen, is niet zo romantisch ingesteld als hij gehoopt had. Hannibal kan zijn streven naar een artistiek en intellectueel leven alleen met zijn kleinkinderen delen: Filippa, die de eerste vrouwelijke kosmonaut wil worden, en de tweeling Esther en Olga, die beiden voor de titel 'artiest van de familie' strijden. Zal het lukken?

De auteur Annette Bjergfeldt heeft met haar debuutroman 'Een gegeven nijlpaard' een grappig, ontroerend, absurd maar bovenal bijzonder verhaal geschreven.
Het betreft een wisseling tussen heden en verleden en beslaat een hele familiegeschiedenis. Door de vloeiende overgangen zit er geen hapering in het verhaal en leest het vlot door. De personages worden goed beschreven maar zijn vooral erg sympathiek neergezet. Ze beleven de meest absurde avonturen maar zijn toch vooral heer en meester in het omgaan met tegenslagen. Want dat is toch wel het grootste hoofdthema van dit boek; doorzettingsvermogen vanuit liefde. Alles en iedereen wordt omringd met respect, waardering en liefde en zo kun je de hele wereld aan. Kun je komen op plekken waarvan je dacht dat je ze nooit zou bereiken en haal je het beste uit jezelf en anderen.
Een optimistisch, fantasierijk en vrolijk verhaal met een lach en een traan in de trend van 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween'.
Het boek bevat meerdere disciplines ineen, namelijk: een unieke zoektocht naar liefde die reist over verschillende continenten en meer dan 100 jaar beslaat. Waarbij de hoofdpersonen een unieke en een bijzondere kijk op het menselijke bestaan hebben en daarbij het leven altijd vanuit de lichte kant blijven bekijken. Een heerlijke roman om te lezen en meteen een wijze les te leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten