zondag 29 augustus 2021

Sleutel 17 - Marc Raabe

 

''Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.''


In de koepel van de Berliner Dom hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer 17 staat.
Rechercheur Tom Babylon, die als een van de eerste ter plaatste is, heeft persoonlijk belang bij de zaak; jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies dezelfde sleutel. Wanneer hij zich op de zaak stort, strijkt zijn ongebruikelijke aanpak algauw tegen de haren in van psychologe Sita Johanns, die lastige vragen begint te stellen. Want wie heeft er eigenlijk meer te verbergen: Tom of de moordenaar?

'Sleutel 17', is het eerste deel van een driedelige serie die wekenlang in de top 10 van de Duitse bestsellerlijsten stond.
Het boek heeft een spannend begin die de lezer meteen uitdaagt om verder te lezen. Direct valt de vlotte schrijfstijl op met oog voor details. Dit is terug te zien in de sfeerbeschrijvingen van de stad Berlijn, de intense beschrijvingen van mishandeling en moord, maar ook met betrekking tot de karakter beschrijvingen van de hoofdpersonen en bijfiguren. Beetje bij beetje krijg je meer over de personages te lezen. Dit komt ook omdat het verhaal is verdeeld in twee tijdsperiodes, namelijk 1998 en 2017. Elk hoofdstuk geeft duidelijk aan om welke periode het gaat en al snel wordt duidelijk dat heden en verleden grote invloed op elkaar hebben. Beide periodes hebben dan wel hun eigen gebeurtenis, in beide zit wel dezelfde hoge spanningsfactor. Hierin herken je dan ook meteen het schrijverstalent van de auteur Marc Raabe. Echter even voorbij de helft van het boek wordt het verhaal wat chaotisch en onsamenhangend. Het vraagt nu doorzettingsvermogen en oplettendheid van de lezer om alle, snel op elkaar volgende gebeurtenissen, te blijven volgen. Ook de verdwijning van het zusje van de rechercheur blijft een groot mysterie maar deze is tevens dan weer wel een goede en geslaagde aanloop naar het einde van het boek toe, waarin duidelijk wordt dat er nog een volgend deel zal verschijnen, waar ongetwijfeld weer een hoop te gebeuren valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten