zondag 30 januari 2022

Een volmaakte eenheid - Tammye Huf



''If you get there before I do, tell all my friends I'm coming too.''


In 1848 ontsnapt Henry OÝoole aan het door hongersnood geteisterde Ierland en vertrekt naar Amerika. Als rondtrekkende smid belandt hij op de plantage Jubilee in Virginia. Daar ontmoet hij Sarah, een tot slaaf gemaakte dienstmeid die de gevaarlijke eisen en grillen van haar witte meesters moet verduren, en haar plaats in de pikorde van de medeslaven moet vinden. De aantrekkingskracht tussen hun is groot, maar voor Sarah vertegenwoordigt Henry's witte huid de onderdrukking waar ze onder lijdt, terwijl Henry zijn hoop op voorspoed zal moeten laten varen als hij met een zwarte vrouw trouwt. 
Zal hun liefde sterk genoeg zijn om de beperkingen van een maatschappij, waarin hun relatie illegaal en immoreel wordt gezien, te overwinnen?

Het verhaal van 'Een volmaakt eenheid' is gebaseerd op het leven van de betovergrootouders van de auteur Tammye Huf.  Een verhaal over moed en wilskracht. 
Met dit boek is de geschiedenis weer een stukje rijker geworden en ook de boekenwereld mag er weer een pracht van een boek bijtellen. De schrijfster komt met een combinatie van een biografie, historie feiten en fictie en weet dat tot een mooi en geloofwaardig geheel te brengen.
Toch een kleine kanttekening bij het fictie gedeelte want hier is het, naar mijn mening, net iets te simplistisch/romantisch beschreven waardoor de emotie niet echt over komt. Dat geldt ook voor de volledige verdieping van de personages. Het is grotendeels toch een opsomming van feiten en dat houdt de lezer wat op afstand waardoor het boek net geen 4 sterren haalt.

Wel is het mooi hoe de beide verschrikkingen van de betovergrootouders in de geschiedenis centraal staat; de één uitgestoten door zijn Ierse afkomst, en de ander uitgestoten door haar zwarte huid. Het zal voor altijd wel een raadsel blijven waarom mensen groeperingen blijven uitsluiten, maar wanneer twee mensen dan toch het geluk bij elkaar weten te vinden en de kracht uit hun liefde weten te halen om samen verder te gaan, dan blijft er altijd hoop op een betere wereld. Dat is wat dit verhaal aan je meegeeft, dat  ondanks alle ontberingen, je zal weten dat liefde altijd sterker is dan wat of wie dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten