zondag 12 maart 2023

De kelder - Marc Raabe

''...vreemd troebel, als een verbleekt droombeeld, alsof er geen heldere kleuren en duidelijke vormen meer bestaan, alleen nog allesoverheersende troosteloosheid.''

De vierde zaak voor Tom Babylon.

Tom Babylon is al meer dan twintig jaar op zoek naar zijn zusje Viola, 'Vi', die in 1998 spoorloos verdween. En opeens is er een aanwijzing: een recente foto van Vi, die zich verborgen houdt in de kelder van zijn vader. Heeft Werner Babylon iets te maken met haar verdwijning?
Even daarna wordt Toms vader gedood bij een mysterieuze aanval op de Berlijnse metro. Uit getuigenverklaringen blijkt dat de dader ook op zoek is naar Vi. Tom denkt te weten wie erachter zit, namelijk zijn voormalige mentor dr. Walter Bruckmann, die zwoer Toms leven tot een hel te maken.
Maar hoe kan een man die sinds zijn veroordeling in een bewaakte psychiatrische inrichting in de Alpen zit een moord plegen in Berlijn?

Auteur Marc Raabe is een Duitse schrijver, redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Zijn serie over rechercheur Tom Babylon is een ongekend succes geworden. De vorige delen: Sleutel 17, Kamer 19  en de Horzel, stonden tijden wereldwijd overal in de top10. En terecht want buiten de ongekende spanning die Marc Raabe in zijn verhaal weet te creëren kan hij ook nog eens geweldig schrijven. Geen letter te veel maar zeker ook niet te weinig. Alles klopt als een bus. Geen ellelange zinnen maar korte hoofdstukken met vlotte dialogen. Dit alles zorgt voor een zeer prettige, bijna filmische schrijfstijl.

Er lopen in het boek 'de Kelder' twee verhalen langs elkaar die zich onderscheiden door schuingedrukte letters bij het hoofdpersonage Sita, en normale letters bij het hoofdpersonage Tom Babylon. Deze verhalen interpreteren het verhaal op geheel eigen wijze en dat geeft extra diepte aan het verhaal. Ook zijn er verschillende tijdsperiodes, zogeheten flashbacks en flashforwards. Maar alles wordt duidelijk van te voren aangegeven dus dat is goed te doen. Wel blijft opletten geboden, omdat er veel gebeurd.
De proloog van het boek is ijzersterk. Het verhaal grijpt je meteen bij de keel en je kan niet anders dan doorlezen. 

Het hoofdpersonage Tom Babylon is een 'one of a kind'. Een niet te doorgronden en te begrijpen karakter. Het is daarom wel van belang alle delen, in de goede volgorde te lezen. In dit deel worden namelijk gebeurtenissen, en ook persoonlijke emoties, beschreven uit vorige delen. Samen met dit deel, 'de Kelder', wordt het uiteindelijk een uitgebreid, mooi en kloppend geheel. De vermissing van de zus van Tom Babylon, Vi,  is de rode draad in de gehele serie. 

Met de betrekking tot moordzaken is Tom Babylon een rechercheur die de regels niet zo nauw neemt. Dit brengt hem menig maal in de problemen maar even vaak komt er daardoor juist ook schot in een zaak. Het tweede hoofdpersonage Sita is het tegenovergestelde van Tom. Juist daarom vormen ze zo een goed duo.
Niet alleen de personages uit het boek staan voor de nodige dilemma's, ook als lezer wordt je uitgedaagd om mee te zoeken naar een oplossing en kom je menigmaal voor een verassing te staan. Heel goed gedaan en knap dat Marc Raabe deze spanning en vertelstijl tot aan de laatste letter van het vierde deel weet vol te houden.
Naast de spanning en het recherche werk schuwt de schrijver ook niet om emoties te beschrijven en daarin gaat hij best ver. Maar alles blijft wel heel overzichtelijk en duidelijk voor de lezer.

Helaas is 'de Kelder' het laatste deel van de Tom Babylon serie. Wat een knaller!
Het verhaal is sterk, hier en daar mysterieus maar vooral razend spannend en complex. Met groots vuurwerk weet Marc Raabe een einde te schrijven aan een reeks. Ik mag toch hopen dat Marc Raabe een nieuwe serie weet creëren. 

Complimenten ook voor de covers voor alle delen.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten