In de jaren na de Eerste Wereldoorlog reizen Mary en Rose, nu beroemde pianisten, door Amerika. Ze verblijven in de meest exclusieve hotels en worden als sterren ontvangen op feesten, waar de champagne rijkelijk vloeit en de gasten charmant en bevoorrecht zijn. Maar luxe en succes is niet alles, want in deze wereld lijkt niemand echt liefde voor muziek te hebben.
De oorlog heeft bij Mary en Rose diepe sporen achtergelaten en ze zijn niet in staat de kloof tussen heden en verleden te overbruggen. Als nicht Rosamund een plotse keuze maakt, moeten ze heroverwegen wat familie en liefde voor hen betekenen.
In het laatste deel van de 'Familie Aubrey' - trilogie, Rosamund, volgen we hun pijnlijke reis naar emotionele en artistieke volwassenheid.
De familie Aubrey is een buitengewone talentvolle muzikale familie. In de eerdere delen was te lezen dat vooral moeder hier een grote rol in speelde. Moeder was een beroemde concertpianiste die haar carrière opzijgezet heeft om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Vader maakte al langere tijd geen deel meer uit van hun opvoeding. Het bleek dat hij een dubbelleven leidde en eigenlijk een charlatan was. Door lef en goed inzicht weet moeder uiteindelijk een fortuin voor zichzelf en de kinderen op te bouwen.
‘’Wat ze gezegd zou hebben weten Rose en ik allebei niet, maar ze bezat het talent om wanhoop weg te nemen.’’
Klassieker
In het derde en tevens laatste deel - Rosamund - komen de kinderen, inmiddels uitgegroeid tot volwassenen, er echter alleen voor te staan. Iets wat ze heel erg zwaar valt. Deze grauwe sluier ligt als een zware deken over het verhaal. Als lezer krijg je deze emotie goed mee.
Dat is in alle delen trouwens zo. De schrijfstijl van Rebecca West is uitzonderlijk goed te noemen. Met een perfect oog voor de kleinste details weet ze je mee te voeren naar het leven rondom 1900. Ze beschrijft uitgebreid het hele reilen en zeilen van het huishouden, upstairs en downstairs, en van het privéleven van de hoofdpersonages.
Doordat het zo gedetailleerd is wordt het verhaal wel erg traag verteld. Hier moet je je als lezer op aanpassen. Je leest dan ook een echte klassieker. De eerste keer dat deze trilogie werd uitgegeven was namelijk al in 1956.
Een tip voor degene die het boek, of de vorige boeken inderdaad te langzaam vinden gaan: leg ze af en toe even weg en lees wat anders tussendoor. Het fijne is dat er niets veranderd is wanneer je het boek weer oppakt en verder gaat lezen. Het is namelijk, naar mijns inziens, wel echt de moeite waard om de boeken – ‘De familie Aubrey’, ‘Rose en Mary’ en ‘Rosamund’ te lezen. Ze geven een heel mooi tijdsbeeld. Je waant je in de wereld van de tv-serie Downtown Abbey. Het is vergelijkbaar met de boeken van Elizabeth Jane Howard.
‘’Hoe slim we misschien ook in andere dingen zijn, in de liefde zijn we allemaal dwazen.’’
De personages worden per karakter heel goed neergezet en hun emoties komen uitgebreid aan bod. Dat is ook wat dit deel, maar eigenlijk bij alle delen zo bijzonder maakt.
In 'Rosamund' is het vooral de volwassenheid en de keuzes die daarbij horen wat centraal staat. De hartverscheurende keuze die nicht Rosamund maakt. En uiteindelijk ook Rose die haar grote liefde ontmoet. Het leven van iedereen verandert, zo ook hun kijk op de toekomst.
Het is ook niet zo dat er in die tijd minder problemen of issues waren. Nee, integendeel. Het was alleen minder gehaast. Voor alles, dus ook voor emoties werd meer tijd genomen. Gesprekken waren nog echt gesprekken en muziek werd nog echt beleefd. Muziek heeft zo en zo een hele belangrijke functie in alle delen over de familie Aubrey.
Slow reading, tijd nemen voor details
Slow reading...tijd nemen om je te verdiepen in het verhaal. Je concentreren op de details, net als de schrijfster Rebecca West doet. Geen enorme plotwendingen verwachten maar je mee laten voeren op het voortkabbelende familieverhaal. Dat verdient deze trilogie en zeker ook het laatste deel van de serie - Rosamund. Ik schreef het al eerder en blijf daarbij: het echte verhaal van deze drie boeken zit hem in de details, in datgene in het leven waar we normaal gesproken aan voorbij zouden gaan, maar waar wel de echte waarheid ligt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten