zondag 9 april 2023

Stervensuur - Andreas Gruber


''Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze.''


Met dit bericht begint het perverse spel van een seriemoordenaar. Hij hongert zijn slachtoffer uit, verdrinkt ze in inkt of giet ze levend in beton.
Rechercheur Sabine Nemez uit München is wanhopig op zoek naar een verklaring, een motief. Pas als ze een Nederlandse collega binnenhaalt, de markante Maarten S. Sneijder, ontdekken ze in elk geval één patroon: een oud kinderboek dient als wrede inspiratiebron voor de dader - en dat herbergt nog veel meer sinistere ideeën.

'Stervensuur' is het eerste deel van de Duitse bestsellerreeks over rechercheurs Nemez en Sneijder.
En wat voor een deel!

Auteur Andreas Gruber werd in 1968 geboren in Wenen. Sinds 1996 heeft hij al verschillende succesvolle boeken op zijn naam staan. Hij schrijft zeer divers, namelijk horror, thrillers, science-fiction, fantasy maar ook young-adult en korte verhalen. In Duitsland is hij zeer bekend en zijn fans worden daar 'Grubies' genoemd. De serie over het recherche duo Nemez en Sneijder werd in Duitsland een ware sensatie. Eindelijk is hier het eerste deel te lezen. Hopelijk volgen de volgende in een rap tempo, want in Duitsland zijn ze inmiddels al bij deel zeven belandt.

Het boek 'Stervensuur' begint met een proloog waar je U tegen zegt. Probeer dit boek dan nog maar eens weg te leggen. Mij is het niet gelukt. Vervolgens bouwt het verhaal zich op en splits zich in meerdere verhaallijnen. Waaronder die van psychotherapeute Helen, die uiteindelijk ook een hele belangrijke rol in het verhaal blijkt te spelen. 'Stervensuur' is wel een verhaal wat je aandacht vraagt en het is echt van belang dat je je aandacht erbij houdt. Er gebeurd veel, ook tussen de zinnen door. Echter is het daarentegen geen moeilijke schrijfstijl en zo kom je voor je het weet goed en wel aan bij een geweldig plot.
De personages worden heel goed uitgeschreven en hebben buiten het werk zo ook hun eigen problemen. Problemen die ook hun welzijn beïnvloeden en dus invloed hebben op hun doen en laten. Maar ze vormen eigenlijk vanaf het begin een ijzersterk duo.
Wat extreem goed gedaan is, is het tijdsbestek. Het verhaal beslaat slechts drie dagen. het is knap van de auteur dat hij dan zoveel weet te beschrijven. Net als de geloofwaardige dialogen. Het verhaal is hier en daar wel gruwelijk dus wellicht niet voor alle lezers weggelegd.

Spanning, cliffhangers en twist, alles is aanwezig in dit boek. Ik hoop dat uitgeverij AW Bruna zo snel mogelijk met de volgende delen komt. Hier zit alvast een fan op te wachten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten