zondag 25 juni 2023

Stigma - Jorn Lier Horst & Thomas Enger


''Er zijn twee dingen waar Duitsers gek op zijn, zei ze met een knipoog. Noorwegen en campings.''


Alexander Blix is een gebroken man. Sinds hij veroordeeld is voor het wreken van de dood van zijn dochter, zit hij vast in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Daar benutten de andere gevangen elke gelegenheid om de voormalig politierechercheur uit te dagen en te vernederen.
Daarbij wordt geweld niet geschuwd.
Blix' voormalige collega's zijn intussen op jacht naar een gevreesde moordenaar. Walter Kroos is in Duitsland ontsnapt uit de gevangenis en is de grenzen noordwaarts overgegaan. De enige connectie die de politie met Noorwegen heeft gevonden, is een medegevangene op de afdeling van Blix. Daarom wordt de oud-politieman ingeschakeld voor hulp van binnenuit.
Journalist Emma Ramm is een van de weinige personen op de bezoekerslijst van Blix. Als hij de draden moet verbinden tussen heden en verleden, wordt ze zijn bondgenoot buiten de gevangenismuren. De sporen die ze vinden leiden naar Osen, een bosrijke nederzetting ten noorden van Oslo, waar verschillende inwoners dodelijke geheimen en diepe littekens met zich meedragen.

Jorn Lier Horts is bekend geworden met zijn boekenserie over inspecteur Wisting. Zijn schrijfstijl is te herkennen aan een uniek mix van spanning en realiteit.
Thomas Enger heeft een rauwere manier van schrijven en heeft een voorliefde voor maatschappelijke politiek. Samen vormen ze een perfect thriller duo en 'Stigma' is hun vierde deel in de Blix&Ramm thriller reeks.

Heel verrassend komt in het vierde deel van de Blix&Ramm reeks niet rechercheur Blix op de voorgrond maar is het journalist Emma die de spotlights krijgt. Dat doet ze niet onverdienstelijk. Het verhaal krijgt zo ineens een hele andere insteek en leeservaring. Blix is overigens wel duidelijk op de achtergrond aanwezig om alles in goede banen te leiden. Want het loopt in zijn geheel niet zoals het duo het graag gezien zou hebben.
Emma is bekend om haar directheid, dat levert geregeld veel goede informatie op maar brengt haar ook in de problemen. Ook deze keer. Nu rechercheur Blix vast zit is zijn bezorgdheid om Emma groot en vraagt hij zich af of ze wel veilig is. Deze spanning is tijdens het lezen goed merkbaar. 

Het blijft me elke keer een raadsel hoe het duo Horst & Enger het voor elkaar krijgen om een verhaal te schrijven zonder dat het voor de lezer merkbaar is wie wat en wanneer geschreven heeft. In een vloeiende beweging weten ze, na het succesvolle boek 'Slagzij', door te gaan in het boek 'Stigma'. Een logisch goed uitgewerkt vervolg. Klein detail: de informatie op de achterflap van 'Stigma' bevat een spoiler wanneer je het boek, derde deel, 'Slagzij' nog niet gelezen hebt.

'Stigma', maar dat geldt ook wel voor de voorgaande delen, is niet per se nagelbijtend spannend. Het is het psychologische kat-en-muis spel wat je als lezer zo geboeid door laat lezen. Daarbij houden de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken het leestempo hoog en heb je het boek binnen de kortste keren uit. Ook dit boek heeft weer een open einde. Dus de fans kunnen zich alvast gaan verheugen op een nieuw deel in de Blix&Ramm serie.
Het is te hopen dat de heren Horst & Enger nog een tijd samen blijven schrijven maar dat ze zelf ook nog de nodige boeken gaan uitgeven. Want dat de heren kunnen schrijven is een feit. Ze zijn het voorbeeld van de typische Scandinavische thrillers: heerlijk spannend en vaak een beetje duister leesvoer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten