''Dat is onmogelijk, want niemand kijkt op. Niemand neemt maar even de tijd om de omgeving, de kunst en de architectuur te waarderen. 'Ratrace', is inderdaad de perfecte beschrijving.''
Mitchell McDeere heeft de dood in de ogen gekeken en is als overwinnaar uit de strijd gekomen. Vijftien jaar geleden stal hij tien miljoen dollar van de maffia om daarna spoorloos te verdwijnen.
Nu, met zijn vijanden achter de tralies of dood, heeft hi zich omhooggewerkt naar de top van het grootste advocatenkantoor ter wereld en lijkt hij zijn leven op de rails te hebben. Wanneer een nieuwe zaak hem naar Libië brengt, komt hij echter in een situatie terecht die internationaal verstrekkende gevolgen heeft.
Want wat begint als een complexe civiele zaak tegen een onbetrouwbare en wispelturige tegenstander, verandert al snel in de grootste gijzelingsonderhandeling in de recente geschiedenis. Met terroristen die hebben gemoord en opnieuw zullen moorden.
Maar dit is ook geen willekeurige ontvoering - het is persoonlijk. En niemand, zelfs niet Mitch' vrouw in New York is veilig. In het verleden heeft Mitchell laten zien dat hij zijn vijanden te slim af kan zijn, maar deze lijkt hij geen kant op de te kunnen en de klok tikt door.
Het boek 'Het Ultimatum' is de opvolger van de wereldwijde bestseller 'Advocaat van de duivel.
De rede dat John Grisham is gaan schrijven, was het moment dat hij in de rechtbank een zitting bijwoonde van een twaalfjarig meisje dat was verkracht. Deze schokkende zaak werd in 1988 de basis voor zijn boek 'De jury', nu ook wel bekend onder de titel 'Een tijd om te doden'. Het verhaal gaat over wat er gebeurd zou zijn als de vader de verkrachters vermoord had.
Inmiddels jaren en vele boeken verder, waaronder ook romans en Young Adult, is John Grisham nog steeds een van de bestverkochte auteurs ter wereld. Ook ik ben groot fan van zijn verhalen.
Hoe fijn is het dat je als lezer, vijftien jaar na dato, kan gaan lezen hoe het leven van Mitchell en Abby, uit het boek 'Advocaat van de duivel', verder gegaan is?
In het begin van 'Het Ultimatum' is direct de schrijfstijl van John Grisham te herkennen. Een gedetailleerde en toegankelijke manier van schrijven, waarbij hij ook goed gebruik maakt van flashbacks. Hierdoor komen er herinneringen uit het vorige verhaal naar boven. Wanneer je het vorige deel niet gelezen hebt, word je zo toch goed over hun vorige leven geïnformeerd.
Ook het hoofdonderwerp is typisch een onderwerp waarbij John Grisham in zijn nopjes is en hij de lezer boeiend over weet te vertellen. Dat er personages uit het vorige boek voorbijkomen maakt het extra interessant.
Eenmaal verder in het verhaal begon mij echter iets op te vallen. De schrijfstijl leek simpeler te worden en verliep minder vloeiend. Het was geen lopend verhaal meer maar een benoeming van dat wat er gaande is. Er wordt uitgebreid ingegaan op entourage, vliegreizen en andere niet belangrijke zaken. Hierdoor verliest het verhaal zijn spanning en heb ik geen enkele keer het idee gehad dat ik een thriller aan het lezen was.
De hoofdpersonages Mitchell en Abby worden in het nieuwe verhaal 'Het Ultimatum', niet verder uitgediept. Personages uit het vorige boek hadden kunnen zorgen voor een extra dimensie maar helaas doet John Grisham daar niets mee. Het lijkt ook wel of hij meer wil vertellen over het huidige, 'gewone', leven van Mitchell en Abby dan over de daadwerkelijke toedoende zaak. Het verhaal in Libië had veel meer spanning en aandacht moeten en kunnen krijgen, maar gaat helaas als een nachtkaarsje uit. Ook zitten er wat hiaten en scènes in die niet geloofwaardig of overbodig zijn.
Was hier nu allemaal wel gebruik van gemaakt dan had er veel meer spanning in het verhaal gezeten. Spanning die nu pas halverwege het boek iets oploopt, maar die het niet weet vol te houden tot het einde.
Gedurende het lezen betrapte ik mezelf erop dat ik me afvroeg of 'Ultimatum' wel daadwerkelijk door John Grisham geschreven is. Vooral in het begin van het boek herkende ik zijn schrijfstijl wel maar verderop raakte ik het helaas kwijt.
'Ultimatum' werd daardoor niet meer dan een vermakelijk verhaal, wat overigens ook prima als stand alone te lezen is.
Een beter boek schrijven dan 'Advocaat van de duivel' is ook wel een uitdaging die vrijwel onmogelijk is. Zelfs als je John Grisham zelf bent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten