zondag 31 oktober 2021

Gouden Bergen - Francis Spufford


"Goedendag, zei Smith, want dat het een goede dag is staat buiten kijf, ongeacht de regen en de wind...ik heb de eer u een wissel te overhandigen.''


1746. De charmante Mr. Smith komt aan in New York met een wisselbrief van 1000 Britse ponden, een astronomisch hoog bedrag voor die tijden. Wie is hij en hoe komt hij aan het geld?
New York in die tijd is een dorp vergeleken met het tien keer zo grote Londen. Mr Smith wordt daarom ook nauwlettend in de gaten gehouden maar wel opgenomen in de Brits-Nederlandse upperclass. Hij gaat mee naar de kerk, laat zich strikken voor een rol in een toneelstuk en wordt verliefd. Maar keer op keer slaat Mr. Smith de plank mis, want in de Nieuwe Wereld gelden heel andere regels dan in het oude Europa.

Francis Spufford heeft met de roman 'Gouden Bergen' een soort van moderne en chiquere versie van onze Pietje Bell geschreven. Mr.Smith: een durfal, weetal met moed en lef en die negen van de tien ergens goed mee weg komt. Het is een verhaal waar je wel echt in moet duiken en zelf ook de moed moet hebben om door te blijven lezen. want deze avonturen roman verteld vooral heel veel maar soms ook eigenlijk weer niets. Dan de schrijfstijl, dat is er een waar je je gedachten bij moet houden, want het zijn lange zinnen, soms pagina's lang, met veel bloemrijke taal en overgoten met een ouderwets sausje. Het is dus niet een boek wat je zomaar even oppakt of snel tussendoor leest. Is het een historische roman? Dat wel, al is de persoonlijke reis van Mr. Smith belangrijker dan de gebeurtenissen uit die tijd, die krijg je als lezer als het ware cadeau. De schrijver heeft zijn historische kennis op een hele mooie manier onderdeel laten worden van het verhaal en zo kom je onbewust toch veel te weten. Wat leuk is, is ook de herkenbaarheid van Nederlands erfgoed/tradities in het verhaal; zoals bij een stuk over het Sinterklaasfeest. 
De manier van vertellen, in dit geval gedaan door een derde persoon, geeft een extra dimensie aan het verhaal met als laatste de verassing achterin het boek wanneer je als lezer kennis maakt met deze alwetende verteller.
'Gouden bergen' is een boek waar je van moet leren houden, dat je de kans moet geven om uitgelezen te worden, want eenmaal uitgelezen kun je zeggen dat je een prachtig boek aan je boekenkast hebt weten toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten