donderdag 17 februari 2022

Klavers, Edelweiss & Sachertorte - Marieke Douwes-Fransz


 "...volstrekt onlogisch. Maar was liefde ooit logisch?''


Zodra Viola en Jochem elkaar ontmoeten beseffen ze allebei dat er iets bijzonders gebeurd is. Maar dan wordt Jochem op een heftige manier herinnerd aan een liefde uit het verleden. Dit zet niet alleen hun relatie op scherp maar zorgt ook voor een onthulling die Viola's leven, zoals zij  het kent, ondersteboven gooit. Ook al beseft ze dat familie niet altijd uit bloedverwanten hoeft te bestaan; toch gaat ze op zoek naar haar wortels. Dit brengt haar naar Oostenrijk en Ierland maar vooral dichterbij de mensen die haar dierbaar zijn: haar ouders, haar hilarische zus en natuurlijk Jochem.
Uiteindelijk blijkt Viola niet de enige te zijn wiens ogen geopend gaan worden.

Zoals de achterflap van het boek, (zie inleiding), al doet vermoeden hebben we hier te maken met een zeer enthousiaste auteur. Met een prettige, duidelijke en humorvolle pen weet Marieke Douwes-Fransz een interessant verhaal te willen vertellen. Ze gaat daar moeilijke onderwerpen niet bij uit de weg en weet de personages respectvol en met liefde neer te zetten. Er is elke keer wel een twist in het verhaal waardoor wegleggen niet of nauwelijks mogelijk is.
Er is echter wel een kleine kanttekening bij al dit enthousiasme, want de schrijfster laat wel heel veel personages opdraven waardoor de draad van het verhaal hier en daar loslaat. Ook stapt ze wat al te gemakkelijk over pittige situaties heen waardoor het wat te luchtig blijft voor de onderwerpen die ze aanhaalt.
Het is relatief een dun boek en het had helemaal niet erg geweest als het twee keer zo dik had geworden. Dan had er alle tijd en aandacht geweest voor het uitdiepen van de karakters en de perikelen waarin ze terecht komen. En dan vooral ook voor het beschrijven van de emoties die daaraan verbonden zijn.
Aan de schrijfstijl en het talent van de auteur ligt het niet want met deze schrijfstijl, waarin liefde voor mensen centraal staat, zou een hele serie boeken door elke lezer verslonden worden. Ik kijk nu al uit naar het volgende boek

Dit boek was onderdeel van een miniblogtour en ik bedankt Marieke Douwes-Fransz voor haar boek met zeer leuke attenties (ik snap de hints!) erbij. Het laat zien hoe een enthousiast en warm persoon ze is, met liefde voor boeken en mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten