maandag 11 december 2023

Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 


‘’Het leven gebeurt en als je probeert te plannen, raak je alleen maar teleurgesteld.’’

Emily gaat trouwen en alles rond haar uitbundige kasteelbruiloft is tot in de puntjes geregeld. Er zijn slechts drie details waar Emily geen invloed op heeft: het weer, haar moeder Annika en haar oudere broer Erik. Het weer pakt fantastisch uit, maar tijdens het extravagante huwelijksfeest lopen de spanningen onder de gasten op. Wanneer in de donkere kasteeltuin een gruwelijke ontdekking wordt gedaan, komt er veel van wat verborgen was aan het licht.

‘Tot de dood ons scheidt’ draait om twee families van wie het gewone leven vol voetbaltrainingen en gezamenlijke verjaardagen, wordt verscheurd door een auto-ongeluk waarbij een familielid betrokken is.

Acht jaar later worden beide families herenigd op de bruiloft, waar duidelijk wordt dat alle wonden uit het verleden nog lang niet geheeld zijn. Je kunt een geheim nog zo goed bewaren, de waarheid komt uiteindelijk altijd boven.

Auteur Malin Stehn is geboren in 1985 en groeide op in een klein stadje in Zweden. Van jongs af aan bleek ze al over een groot schrijverstalent te bezitten. Op de universiteit koos ze voor het vak Creatief Schrijven en na het behalen van haar diploma begon ze te werken als freelancer in Stockholm.
Ze heeft ondertussen al meer dan veertig romans voor jongere geschreven. Deze zijn echter nog niet vertaald in het Nederlands. Dat geldt wel voor haar thrillerdebuut, ‘Een gelukkig nieuwjaar’, dat in 2022 verscheen.
Dit boek werd, terecht, een enorme bestseller (zie de recensie op dit blog) en doet een beetje denken aan het boek ‘De eetclub’ van Saskia Noort.

Feilloos de vinger op de zere plek leggen
Malin Stehn is erg goed in het uitschrijven van complexe onderlinge relaties. Ze weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen en laat dit als rode draad door haar verhaal heen lopen.

Ze heeft een hele duidelijke en prettig leesbare schrijfstijl, waarbij ze de spanning bij bijna elke bladzijde een beetje weet laten op te lopen.
Het verhaal wordt vanuit meerdere personages verteld en dat heeft ze subliem gedaan. Daar waar je je bij andere boeken nog weleens verstrikt raakt in wie nu wat en wanneer verteld is dat bij dit boek erg duidelijk. Niet alleen omdat boven het hoofdstuk de naam van de vertellende persoon staat maar vooral ook omdat het verhaal daar gewoon verder gaat. Alleen komt er dan weer iets bij, of zie je het vanuit een andere hoek. Daar waar de een stopt met praten of denken gaat de ander verder. En zo kom je steeds meer te weten over de bizarre verhoudingen en geheimen die deze mensen al jaren onderling blijken te hebben.

Veel wendingen en onderlinge geheimen
De emoties die de personages doormaken zijn goed beschreven. Gedurende het verhaal kom je, omdat het verhaal teruggaat naar het verleden, ook steeds meer over de hoofdpersonen te weten. Zo hebben ze aan het einde van het boek een volledig kloppend karakter.
Omdat er onderling veel speelt en er geheimen zijn krijgt het verhaal ook steeds weer een heel andere wending. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om het boek weg te leggen. Je wil per se weten hoe het verder gaat.
Eenmaal bij het einde kom je nog voor een verassing te staan. Al zal een doorgewinterde lezer het misschien wel kunnen raden en is wellicht iets teleurgesteld.

De waarheid 
Eén ding maakt het verhaal van het boek ‘Tot de dood ons scheidt‘ wel heel duidelijk: Geheimen slopen relaties en uiteindelijk zal de waarheid, hoe dan ook, aan het licht komen.

Titel: Tot de dood ons scheidt | Auteur: Malin Stehn | Uitgeverij: Cargo | Oorspronkelijke titel: Lycka till | Vertaler: Edith Sybesma | Aantal bladzijden: 384 | ISBN 978 94 031 8151 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten