donderdag 28 maart 2024

De storm van ons bestaan - Vanessa Chan


''Vrouwen aanbidden geen goden; ze willen graag kapotte speeltjes hebben die ze kunnen kneden en vormen...misschien was dat wel het ware idealisme van een vrouw: niet het najagen van een utopie, - iedereen had lang genoeg geleefd om te weten dat perfectie onbereikbaar was -, maar de behoefte om iets om te vormen tot iets beters.''


Het verhaal van 'De storm van ons bestaan'
1945, Maleisië. Cecily Alcantara's vijftienjarige zoon, Abel, is verdwenen. Haar jongste dochter Jasmin zit opgesloten in de kelder om dwangarbeid in een militair bordeel te ontlopen en haar oudste dochter, Jujube, wordt met de dag bozer omdat ze dronken soldaten in een theehuis moet bedienen. Cecily weet twee dingen zeker: dit is haar schuld en haar familie mag nooit achter de waarheid komen.

Tien jaar geleden leek de toevallige ontmoeting met de charmante Japanner Fujiwara het antwoord op Cecily's gebeden. Eindelijk kon ze ontsnappen aan haar leven als vrouw van een eenvoudige ambtenaar in het door de Britten bezette Maleisië. Fujiware liet haar kennismaken met een leven vol spionage, waarin ze droomde van een 'Azië voor de Aziaten'. Wat ze echter niet wist, was dat ze hierdoor de Japanse bezetters haar land zou binnenloodsen. Nu de oorlog zijn hoogtepunt bereikt, wordt Cecily achtervolgd door de allesbeslissende keuzes die ze tien jaar geleden maakte.

Auteur Vanessa Chan weet de vinger precies op de zere plek te leggen
'De storm van ons bestaan' wordt verteld vanuit het perspectief van vier verschillende personages. Personages  die indruk weten te maken. Dat komt mede door de schrijfstijl van Vanessa Chan. Die is zeer toegankelijk, meeslepend en gevoelig. Ze weet de vinger precies op de zere plek te leggen en vertelt over de afschuwelijkheden van de oorlog, de verstoorde relatie tussen mensen door gekoloniseerd gedrag en de dubbelzinnigheid tussen goed en kwaad.

Dit is literatuur!
Bij deze roman, 'De storm van ons bestaan', is er geen twijfel over mogelijk: dit is literatuur. Via woorden de angst, het verlangen en de drang tot overleven zo over weten te brengen, dat je het als lezer meebeleeft is echt heel knap gedaan. Tevens leer je, bijna spelenderwijs, veel over de cultuur en de geschiedenis van Maleisië. 
Tevens wil ik het ontwerp van de omslag hier ook even een compliment geven. Wan t wat een stormachtig landschap lijkt verandert, als je langer kijkt, in een gezicht. Prachtig gedaan!

Een zoektocht naar begrip en liefde
Het boek is een zoektocht naar begrip en liefde. hierbij leer je de personages heel goed kennen. De vier hoofdfiguren zijn afzonderlijk van elkaar aan het woord. Dit is duidelijk per hoofdstuk aangegeven, dus verwarring kan er niet ontstaan. Doordat de auteur hiervoor gekozen heeft wordt het verhaal van 'De storm van ons bestaan' intenser. Als lezer is het dan ook makkelijk om je met een bepaald figuur te identificeren. Hier en daar had ik zelfs de neiging om een persoon aan te spreken, aan te sporen of te waarschuwen.

Een ongekend goed debuut
Het is nauwelijks voor te stellen dat 'De storm van ons bestaat' het debuut van schrijfster Vanessa Chan is. Het boek weet de onderlinge familiebanden, de ouder/kind relatie, de zussen band en partner en/of vriendenrelatie ongelooflijk goed uit te leggen. Tevens laat het zien dat wanneer je blijft geloven in de liefde en het leven, dingen echt goed komen. Wellicht geheel anders dan dat het voorheen was, maar beter en met een nog stevigere basis. Onderlinge relaties worden goed uitgelegd en verwoord.
'De storm van ons bestaan' is een absolute aanrader.

Deze recensie is ook te lezen op www.stoerleesvoer.nl

Titel: De storm van ons bestaan | Auteur: Vanessa Chan | Uitgeverij: Prometheus | Genre: roman | Eerste uitgave: 2024 | Aantal blz: 339 | Vertaling: Koos Mebius en Marlies Weyergang | Engelse titel: The storm we made | ISBN 978 90 446 5157 7 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten