dinsdag 23 april 2024

De verborgen boekwinkel - Evie Woods




‘’Je moet erop vertrouwen dat je precies terecht komt waar je hoort te zijn.’’

1921. De Franse Opaline vlucht naar Dublin om onder een huwelijk uit te komen. Daar vindt ze tot haar vreugde een prachtig pand, wat het begin is van het verwezenlijken van haar droom: een eigenboekwinkel beginnen.

2021. Nadat Martha haar gewelddadige man verlaten heeft, begint ze opnieuw als inwonend huishoudster bij de eigenzinnige madame Bodwen. Op een dag ontmoet ze Henry, een academicus die op zoek is naar een verloren manuscript van Emily Brönte. Dat zou in een historische boekwinkel te vinden moeten zijn. Maar hij kan de zaak nergens vinden. Martha besluit hem te helpen. Wat volgt is een zoektocht naar de verborgen boekwinkel maar ook naar geluk, liefde en het vinden van je plek op deze wereld.

Soms bekruipt je bij het lezen van de synopsis van een boek al het gevoel dat het verhaal zich om je heen sluit. Dat gebeurde mij direct bij het boek ‘De verborgen boekwinkel’.
Er waren wat raakvlakken en tussen de lijntjes door leek ik wat magie te voelen. Dat klinkt natuurlijk meer als het oppakken van een kinder- of fantasyboek. Echter kwam ik er pas op het einde achter dat dit boek eigenlijk al die facetten in zich heeft. Een roman, een fantasie, een (kinderlijk) verlangen, wijsheid, maar bovenal een heerlijk verhaal om te lezen.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages en beslaat twee tijdsperioden. Lezen vanuit meerdere perspectieven geeft over het algemeen, indien goed gedaan, meer vulling aan het verhaal. En daar is auteur Evie Woods zeker in geslaagd.
Woods heeft ervoor gekozen om de personages kwetsbaar op te stellen. Dat gebeurt niet gauw in een verhaal. Maar juist door deze kwetsbaarheid zie je ze gedurende het verhaal groeien. Dat geldt voor het verhaal in het verleden, maar ook voor het verhaal in het heden. Het mooie is dat ze allemaal hun weg weten te vinden en uiteindelijk beland zijn, op de plek die voor hun op dat moment goed is. Je hebt ook echt het idee dat ze hebt zien groeien en hebt leren kennen.

Sommige passage in het boek ‘De verborgen boekwinkel’ wisten me ook om persoonlijk vlak te raken. Meestal leef je intens mee met de personages mee, maar niet vaak voelen stukjes echt als jouw verhaal. Dat was hier dus wel het geval en dat vind ik heel knap van de schrijfster.

Ook is er een enorme liefde voor boeken, en dan met name oude voor boeken, aanwezig. De magie en het belang van een boek komt zo duidelijk naar voren. Dat elk boek een stukje magie op zich is. En dat je door middel van een verhaal je jezelf of wellicht een ander een beetje beter leert kennen. Er iets van leert of in ieder geval iets uit meeneemt. Zo staat het ook prima omschreven op de achterzijde van het boek:

“Het mooie van boeken is dat ze je de moed geven om je een groter en beter leven voor te stellen dan je ooit had durven dromen.’’

Of die droom nu voor even of voor altijd is. Of het een wens blijft of dat je er op een gegeven moment mee aan de slag gaat is geheel aan jezelf. Soms komen boeken op een bepaald moment in je leven op je pad. Net zoals het gebeurt bij de hoofdpersonages in dit verhaal. Het is dan aan je zelf wat je er mee doet. Nu of later, of misschien ook wel niet. Dat is ook goed. Als je maar altijd blijft geloven in 
de magie van verhalen, liefde hoop. Dat is wat ik in iedere geval van dit prachtige verhaal heb meegekregen.


Met dank aan uitgeverij L.S. Amsterdam en Hebban voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar. Wat overigens een prachtieg omslag heeft en heerlijk leesbaar is.

Titel: De verborgen boekwinkel | Oorspronkelijke titel: The lost bookshop | Auteur: Evie Woods | Uitgeverij L.S. Amsterdam | Vertaling: Arnout Brokking | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 397 | ISBN 978 90 210 4615 0 | ISBN e-book 978 90 210 4616 7 | Audiobook 978 90 210 4617 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten