zondag 6 december 2015

De drie bruiloften van Manolita - Almudena Grandes

Manolita is net achttien als het leven haar danig op de proef stelt. Ze is een slimme en nuchtere vrouw die niet graag in de belangstelling staat. Wanneer haar broer Antonio haar echter smeekt om hulp, bij het verzet tegen de dictator Franco, kan ze hem niet weigeren. In de hechte vriendengroep die strijdt voor de democratie, ontpopt Manolita zich tot een passionele en sterk spilfiguur. Tijdens de strijd blijkt de rustige en op het oog weinig aantrekkelijke verzetsstrijder Silverio, haar ware liefde te zijn. Haar leven veranderd voorgoed en ze leert dat onder de dictatuur zelfs de vertrouwdste gezichten onbetrouwbaar blijken. Het verraad komt akelig dichtbij en hun vriendschap en liefde komen op het spel te staan
De schrijfster Almudena Grandes is een van Spanjes meest geliefde en best verkopende literaire auteurs.
In 2013 verscheen '
De vijand van mijn vader,' een avonturenroman waarin de Spaanse Burgeroorlog en de daarop volgende dictatuur van Franco centraal staat. Ook in deze nieuwste roman, zijn dit de belangrijkste thema's.
Net als in het boek 'De vijand van mijn vader' heeft Almudena een prettige en boeiende schrijfstijl. Ze weet het tijdsbeeld, de entourage en de personages goed neer te zetten. Met bloemrijke taal weet ze het absurde van de Franco-tijd duidelijk te beschrijven en geeft je als lezer, net als bij de personages, een gevoel van onmacht.
Wat echter stoort aan het boek 'De drie bruiloften van Manolita' zijn de hoeveelheid pagina's. De uitbreidingen en herhalingen zijn ontelbaar en storen bij het lezen. Herhaaldelijk heb ik menig wat bladzijden overgeslagen en kwam dan tot de conclusie dat ik geen informatie gemist had. Het is dus jammer dat voor zo een goed geschreven verhaal zoveel bladzijden niet nodig blijken te zijn. Ook is het verhaal vrij braaf beschreven. Ondanks de afschuwelijke tijdsperiode en de belevenissen van alle personages blijft het verhaal oppervlakkig en emoties blijven vlak. Niettemin was het wederom een boeiend verhaal met veel informatie over deze roerige periode.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten