zondag 28 februari 2021

Anders pak je toch gewoon een goed boek? - Kim de Lange


''Als er iets weg is, kan er ook iets nieuws voor in de plaats komen.''.....''De mantra 'ik moet niets' komt ineens in mijn gedachten op.''


Kim is zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder als ze van de een op andere dag in een burn-out belandt. Ze kan zich amper voortbewegen, zelfs opstaan van de dag is soms teveel. Als onverzekerde ondernemer wil ze zo snel mogelijk beter worden.
Naast alle goedbedoelde maar nutteloze raad van mensen uit haar omgeving en psychologen met doorsnee adviezen, besluit ze het op eigen wijze te doen. Ze gaat vol goede moed op zoek naar de heilige graal. Die weet ze uiteindelijk te vinden, maar tot haar stomme verbazing is die heel anders dan ze zich voorgesteld had.

Door een woud van paniekaanvallen, slapeloze nachten, twijfels en een totaal verlies aan vertrouwen dat het ooit nog goedkomt ervaart Kim dat humor een van de beste medicijnen is. Ze schrijft over overprikkeld boodschappen doen, praatgrage cv-monteurs, kennissen met goedbedoelde adviezen, het opnieuw oefenen met autorijden en verliefdheden die zich, ongeacht haar burn-out, aandienen.

De hoofdpersoon Kim is tevens de schrijfster Kim de Lange. Ze is communicatietrainer, (trainings)-acteur, coach en auteur. Sinds 2003 traint ze zeer uiteenlopende bedrijven in communicatie. In haar trainingen maakt ze graag gebruik van ervaringsgericht leren. De laatste jaren traint ze veelal medisch personeel in het bespreekbaar maken van emotioneel beladen onderwerpen. 
Hoe gek klinkt het dan als juist Kim in een burn-out belandt? Nou helemaal niet zo gek, want een burn-out is niet persoons- of beroeps gebonden. Het kan ons allemaal gebeuren. Man/vrouw, jong/oud, geen/wel werk. En als het onszelf niet gebeurd herkennen we vaak allemaal wel iemand in de nabijheid die het heeft of heeft gehad. Soms zien we het zelfs al aankomen bij een ander (of onszelf) maar durven er niets van te zeggen omdat we het antwoord al weten: "hoe kom je daar nou bij, ik heb juist alles onder controle!'' Die controle is juist de grootste valkuil!
Eenmaal toegegeven of geconstateerd begint er een moeilijk proces, voor degene zelf maar ook voor zijn of haar omgeving. Het volstaat niet met even een paar dagen rust, sport of een taart bakken.

De schrijfster van dit boek heeft met een eerlijk inkijkje op haar zwakste moment laten zien dat wat voor de een wel werkt niet bij de ander hoeft te werken. En de raad van een ander of van de psychologen blijken in de praktijk niet altijd te werken of onuitvoerbaar. Wel kunnen ze allemaal dat ene duwtje in je rug zijn om zelf aan de slag te gaan en het allemaal niet zo nauw te nemen. Kim wist in deze situatie toch elke keer het licht te zien en pakte de hele situatie met een dosis humor op. Als het voor je weggelegd is is dit de allerbeste manier. Met een lach kom je verder in een situatie dan honderden hulpboeken je kunnen vertellen. Maar wacht even is dit dan geen hulpboek?????
Nee dit is geen hulpboek want Kim gaat je niet vertellen wat jij moet doen om uit je burn-out te komen of hoe je hem eventueel kan voorkomen. Wel deelt ze graag haar ervaring omdat ze het belangrijk vind dat mensen zichzelf wat minder serieus moeten nemen in. Het gebeurd de beste dus jou ook. Maar net als de beste kom je er met een hoop lichtheid, zelfspot en vertrouwen in jezelf weer bovenop. 

1 opmerking: