donderdag 4 maart 2021

Naschokken - Nadia Owusu


''Een rivier verliest zijn identiteit als hij de zee instroomt.''


Als Nadia twee is, laat haar Armeens-Amerikaanse moeder hun gezin in de steek. Nadia blijft achter met haar kleine zusje en haar Ghanese vader, die als ambtenaar bij de VN werkt.
Ze bewonen plekken over de hele wereld: Rome, Dar es Salaam, Kumasi en Londen. Nadia spreekt meerdere talen en heeft meerdere thuislanden. Ze vraagt zich af of ze Europees, Afrikaans of Amerikaans is. Of niets van dat alles.
Als haar  vader op haar dertiende overlijdt, voelt Nadia zich meer dan ooit ontworteld en alleen, met zoveel tegenstrijdige persoonlijkheden, dat ze moeite heeft zich staande te houden. 'Naschokken' is het ontroerende verhaal van Nadia's zoektocht naar haar identiteit, dat laat zien welke naschokken een trauma kan hebben op persoonlijk vlak, en ook hoe het doorwerkt van generatie op generatie.

Nadia is schrijver en stedenbouwkundige. Daarnaast werkt ze bij 'Frontline Solutions, waar ze onderzoek doet naar en schrijft over wat er nodig is om de Amerikaanse samenleving antiracistisch te maken. Haar werk is onder andere verschenen in 'The New Times, Literary Review en Catapult'. In 2019 won ze de 'Whiting Award' voor het manuscript van 'Naschokken'.

Met dit debuut heeft Owusu een prachtig en meeslepend verhaal geschreven. Met eerlijkheid, liefde en respect beschrijft ze haar verleden. Ze schrijft over de impact die het verlies van haar moeder op jonge leeftijd op haar heeft. En over het ontworteld zijn door alsmaar op een andere plek te moeten wonen. De eeuwige zoektocht naar verbondenheid, ook in haar familie, waar ze moet leren leven met een stiefmoeder, een stiefvader en nieuwe broertjes en zusjes. Het constant zoeken naar een plek in de maatschappij, en dat ze misschien wel, juist door haar eigen ontworteldheid, ziet dat het voor vele een strijd is om zich staande te houden in de huidige wereld.
Aardbevingen staan als metafoor voor haar leven. Hiermee bedoeld ze dat de grote schok/beving duidelijk is maar dat de naschokken vaak een dieper en blijvend effect hebben. Dat geldt ook voor alles wat zich nu op wereldwijde schaal afspeelt. Er lijkt een aardschok door de mensheid te gaan omdat iedereen dacht dat het zo goed op orde was maar misschien heerst er weer meer chaos door de naschokken dan ooit. Door het lezen van dit memoir word je je daar als lezer heel erg bewust van. Grote complimenten voor dit indrukwekkende boek, wat door en jong en oud gelezen zou moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten