zondag 21 november 2021

Sneeuwwit - Samuel Bjork

 

''Seriemoordenaars...It's like a sneeze. You just kind of have to, don't you? 

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger. 
Munch toont Mia foto's van beide plaats delicten en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team nog niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een bloedstollende jacht op een seriemoordenaar.

We maken opnieuw kennis met de twee inspecteurs Munch en Krüger, die al eerder een hoofdrol speelden in Samuels vorige boeken. Toch is dit deel ook apart te lezen van de reeks omdat het verhaal terug de tijd ingaat. 
Het boek komt langzaam op stoom. De auteur neemt uitgebreid de tijd om alle personages te karakteriseren. Wellicht iets te lang want zo duurt het ook lang voordat de spanning echt in het verhaal komt.
Aan het gegeven van het verhaal ligt het niet, twee zaken die jaren uiteen liggen worden door 'wonder' inspecteur Krüger aan elkaar gelinkt. Het recherche werk wordt mooi uit de doeken gedaan, elk detail doet er toe. En ook de frustratie als iets tegenzit zijn zo goed beschreven dat ze voelbaar zijn voor de lezer. Maar toch wordt je aandacht pas echt in het boek gezogen bij het laatste deel van het boek, dan komt de vaart erin en komt de dader uit een verassende hoek. Wat dat wel weer teleurstellend is, is dat niet uitgelegd wordt wat het motief van de dader geweest is om de moorden te plegen en waarom hij de jongens en de vos zo heeft neergelegd. Zo blijf je, net wanneer je er eindelijk lekker inzat, toch weer met vragen achter en valt het boek in zijn geheel wat tegen, dit in tegenstelling tot zijn vorige boeken.
Al met al een krappe voldoende maar dat mag de pret van het vooruitlezen en het interview niet drukken.

Via uitgeverij LS Amsterdam werd ik uitgenodigd voor een leesclub om samen met andere bloggers het nieuwste boek Sneeuwwit van Samuel Bjork, in drukproef, te lezen. Daarna konden we hem via een zoom-meeting wat vragen te stellen en vertelde hij over de totstandkoming van dit verhaal. Veel dank daarvoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten