zondag 28 november 2021

De zonde waard - Simone van der Vlugt

 


''Begrijpen wat iemand zei was niet hetzelfde als het ermee eens zijn.''


Het meisje ligt op de achterbank van de auto. Ze lijkt te slapen, maar er is iets vreemds aan haar houding. Iets onnatuurlijks. Het portier staat open. Er gaat een schok door Ellen heen als ze ziet dat de polsen van het meisje vastgebonden zijn. Ze weet wie dit meisje is: Demi Hulshof, vijf jaar oud.

Voor de onderzoekers vormt het terugvinden van de vermiste Demi het startschot van een kat- en muisspel tussen een bende ontvoerders, de politie en een jonge vrouw die worstelt met haar verleden. Ze heeft gebroken met de Jehova's getuigen en daardoor met al haar familie en vrienden. In 'De zonde waard' komen relaties op scherp te staan, wordt er afgerekend met knellende familiebanden en blijft tot het laatste toe onduidelijk wie je kunt vertrouwen. maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Hoever wil je gaan om trouw te blijven aan jezelf om anderen te beschermen?

Het thema van het boek is zeer interessant want over de Jehova's getuige weet men over het algemeen vrij weinig daar het een zeer gesloten gemeenschap is. Die geslotenheid, noem het maar beklemming, wordt zeer goed en voelbaar beschreven, maar ook de drang om te ontsnappen aan de druk en de angst wanneer er eenmaal besloten is de gemeenschap te verlaten. De gevolgen wanneer je uit de Jehova's gemeenschap stapt zijn vreselijk want alle banden worden verbroken, van kind tot ouders tot vrienden. Dit gedeelte van het verhaal is dan ook zeer boeiend en goed geschreven. Hier herken je dan ook de schrijfstijl van Simone van der Vlugt, die met haar historische romans ook altijd zeer duidelijk een beeld van een onderwerp of periode weet te schetsen.
Het 'thriller' gedeelte is minder goed gelukt. Het is een voortkabbelend verhaal met hier en daar wat spanning, meer een verslag van een zoektocht waarvan het plot niet echt als een verassing komt (ondanks de plotwending) en er blijven ook nog wel wat vragen onbeantwoord.
Om dit boek in het kort samen te vatten kun je zeggen dat het een spannend verhaal is met een zeer interessant en boeiend onderwerp, maar geen nagelbijtende thriller. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten