zondag 12 december 2021

Kettingreactie - Mike Maden (Tom Clancy)

 


''Vertrouwen, een zeldzaam iets tegenwoordig...de ervaring is dat de meeste mensen enkel op zichzelf vertrouwen en dat eerlijkheid voortvloeit uit eigenbelang.''


Tijdens een vakantie in Barcelona loopt Jack Ryan jr. in een café een vriendin van vroeger, Renée Moore, tegen het lijf. Helaas heeft ze geen tijd om bij te praten en dus maken de twee een afspraak voor later op de dag. Maar vlak nadat Jack het café heeft verlaten, wordt het door een explosie verwoest. Hoewel hij nog probeert om Renée te redden, is hij toch te laat. Ze sterft in zijn armen, nadat ze hem nog één woord heeft toegefluisterd: Sammler.
Samen met de Spaanse inlichtingendienst gaat Jack jr. op zoek naar de daders van de aanslag. Intussen heeft zijn vader, president Jack Ryan, te maken met een hele andere crisis; op de Grote Oceaan verdwijnt het ene na het andere containerschip compleet van de radar.

De in 2013 overleden Tom Clancy wordt wel gezien als de bedenker van de technothriller. De auteur Mike Maden studeerde politieke wetenschap en specialiseerde zich in conflicten en technologie in internationale relaties. Hij schreef al eerder onder de vlag van Tom Clancy in de Jack Ryan reeks; Confrontatie, Vuurlinie en Vijandelijk contact. Allemaal goede sterke verhalen, die hier en daar dicht bij de werkelijkheid komen, maar dit boek, Kettingreactie, steekt daar toch wel bovenuit.
Het boek is vanaf de eerste bladzijde boeiend en spannend en hij weet twee verhaallijnen, die in eerste instantie niets met elkaar van doen te lijken te hebben, goed in elkaar te passen. Waar bij sommige boeken uit de Jack Ryan reeks nog wel eens een groot James Bond gehalte gehaald wordt, was dat bij deze veel minder en daardoor werd het ook realistischer. Wel is te merken dat de hoofdpersonages voor de auteur een gewoonte zijn geworden. Ze worden niet meer voorgesteld of uitgediept, wat betekend dat wanneer je de voorgaande delen niet gelezen hebt je jezelf bij vele mensen en situaties afvraagt wat er bedoeld wordt. Zo wordt er heel makkelijk over de Campus gesproken, voor de serie-lezer een duidelijk begrip, maar voor diegene waarvan dit het eerste boek is een onduidelijkheid.
Desalniettemin heeft Mike Maden een heel sterk en onderhoudend spannend verhaal geschreven en mag hij zich, wat mij betreft, de beste opvolger noemen die in de lijn van Tom Clancy door kan schrijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten