donderdag 6 januari 2022

De Das - Fredrik Persson Winter


''Stel jezelf, terwijl je leest, eens de vraag wat echt is en wat ik verzonnen heb om jou te vermaken.''

Elk jaar in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, De Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.

Op een dag vind uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen.

Fredrik Persson Winter schreef met De Das zijn eerste thrillerdebuut en zet meteen hoog in. Maar eerlijk toegeven: de achterflap beloofd meer spanning, en misschien zelfs wel wat horror elementen, dan wat er daadwerkelijk beschreven wordt.
Elk hoofdstuk begint met een uitdagend stukje tekst van De Das, dat is op zich goed gedaan en maakt ook nieuwsgierig. Echter wordt er verder niet zoveel bekend gemaakt over de dader, eigenlijk over alle personages niet. Alle karakters blijven oppervlakkig, waardoor er geen band met de lezer opgebouwd wordt. Ook blijven er veel vragen onbeantwoord die voor het verhaal wel degelijk van belang zouden zijn.
Het spannendste en meest bevreesde onderwerp, namelijk de zoektocht naar de moordenaar en zijn manier van werken, hoe hij zich beweegt en eruit moet zien, blijft onderbelicht. De meeste aandacht gaat uit naar de uitgeefster Annika en haar zoektocht naar een huis, (zonder kelder), haar kinderwens en haar psychische toestand. Hierdoor komt er maar geen vaart in het verhaal. Naar het einde toe begint de auteur met grote sprongen naar een climax toe te werken. Het plot is helaas niet geheel een verrassing. Kortom; het is een wat tegenvallend debuut wat meer beloofd te zijn dan dat het uiteindelijk waar kan maken




Geen opmerkingen:

Een reactie posten