zondag 9 januari 2022

En de wereld was jong - Carmen Korn


''Joachim komt niet meer terug. Vind je dat nou echt nodig om het jaar te beginnen met die hopeloze zin? Ik wil alleen maar dat Nina en jij je niet zo blijven kwellen...''


1 Januari, 1950. Een nieuw decennium is aangebroken. In Keulen, Hamburg en San Remo wordt er reikhalzend  naar uitgekeken, want de oorlog heeft diepe sporen nagelaten.
Het huis van Gerda en Heinrich Aldenhoven in Keulen barst uit zijn voegen, maar Heinrichs kunstgalerie levert niet genoeg geld op om alle hongerige monden te voeden. In Hamburg maken Gerda's vriendin Elisabeth en haar man Kurt zich minder zorgen over geld, maar verlangen zij wel erg naar de terugkeer van zoon Joachim. Is hij nog in leven?
Margarethe, geboren Aldenhoven, is van Keulen naar San Remo verhuisd. Het leven aan de zijde van haar Italiaanse echtgenoot lijkt zorgeloos, maar haar bemoeizieke schoonmoeder kwelt haar. Hoe verschillend ze hun nieuwjaarsdag ook doorbrengen, één ding vragen ze zich allemaal af: zullen de oorlogswonden eindelijk helen? En wat zal de toekomst brengen?

Carmen Korn werd bij het grote publiek bekend met haar trilogie van 'Dochters van een nieuwe tijd'. Daarvoor heeft ze ook al verschillende romans, misdaad- en jeugdboeken uitgebracht. Nu komt ze met een nieuwe trilogie over drie families, in drie steden en in één decennium; 'En de wereld was jong', is het eerste deel.
Het verhaal volgt de drie families en springt in een logische volgorde makkelijk van de ene naar de andere plek en gebeurtenis over. Net als bij haar vorige trilogie valt de schrijfstijl op; Carmen Korn vertelt heel veel, maar waar dat bij een ander boek als langdradig ervaren kan worden, is dat hier absoluut niet het geval. De onderlinge familiebanden worden heel goed beschreven. De warmte en het geduld wat ze met elkaar hebben, de adviezen, de moeilijkheden, de angsten en de hoop is voor iedereen herkenbaar. Je voelt je als lezer hierdoor erg betrokken bij het verhaal, alsof je constant als toeschouwer bij één van de families op een stoel zit en met hun meekijkt. Heel knap gedaan!
Ook beschrijft ze de puinhopen en het leed wat, met name de steden Hamburg en Keulen, hebben geleden, erg goed. Maar ook de wederopbouw met al zijn hoop komt goed naar voren. Het is een soort van kopie van de vorige trilogie, maar dan met andere mensen en een andere setting. Fijn om te lezen en nu al uit te kijken naar deel 2.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten