donderdag 26 mei 2022

Het schuilhuis - Rachel van Charante


''Keep your friends close, but keep your enemies closer.''

Lochem, 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders, vanwege grote financiële problemen, aangespoord om te trouwen met haar steenrijk jeugdvriend Robert. 
Ondertussen stort er een Engels vliegtuig neer achter op het landgoed waar Victoria woont. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.
Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken.

'Het schuilhuis' is een historische oorlogsroman en begint met een indringende proloog. Wat volgt is een afwisseling van verhalen tussen verleden en heden. De setting van het verhaal is in het begin wat luchtig en romantisch te noemen maar wanneer er een duidelijke verandering komt tussen de relatie van Victoria en de piloot verandert ook de toon van het verhaal. Het verhaal krijgt meer spanning en de schrijfstijl verandert van luchtig naar onheilspellend en soms zelfs schokkend. Erg knap gedaan.
De personages, en met name het hoofdpersonage van Victoria, zijn goed neergezet. Hun karakters zijn zo uitgebeeld dat je echt een hekel aan iemand kan krijgen of echt van personen gaat houden.
Er is duidelijk een verschil van schrijfstijl tussen het heden en het verleden. Misschien komt het door de gebeurtenissen die in het verhaal van het verleden heftiger zijn, want het oorlogsgedeelte heeft meer impact dan het hedendaagse verhaal en dat geldt ook voor de personages.
Toch is niet het hele verhaal sterk, er zitten wat stukken in die ongeloofwaardig zijn, met name aan het einde. De spanning is goed opgebouwd en hoewel het ook wel wat voorspelbaar was, is het een mooie, ontroerende roman die je door de heldhaftigheid van de personages tevreden dichtslaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten