donderdag 26 mei 2022

Mayday - Grethe Boe



''In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste''


Op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en het Westen zich op een dieptepunt bevinden, worden de NAVO-piloten Ylva en John Evans opgejaagd door een Russische piloot. De straaljagers raken verstrikt in een kat-en-muisspel en als de F16 van Ylva en John in botsing komt met de Russische jager, raakt deze onbestuurbaar en crashen ze op Russisch grondgebied. Een explosieve politieke crises volgt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van een oorlogsdaad.
Terwijl de machtsblokken zich opmaken voor de strijd en via de media allerlei fake news wordt verspreid, staan Ylva en John voor een schijnbaar onmogelijke missie. Ternauwernood aan de dood ontsnapt moeten ze te voet over de ijzige toendra terug zien te komen naar Noorwegen. Zijn ze op tijd terug om te kunnen vertellen wat er écht is gebeurd en zo een oorlog te voorkomen? En zijn Ylva en John zelf eigenlijk wel wie ze zeggen te zijn?

Hoe actueel een boek kan zijn bewijst 'Mayday'. Dichter bij de afschuwelijkheden die ons via de media bereiken komen we bijna niet. Door dit verhaal wordt nog maar eens duidelijk dat de burger in de wereld het absoluut niet voor het zeggen heeft en dat we overgeleverd zijn aan de waanzin van de leiders van de dag. Het hoofdpersonage heeft vrijwel de blauwdruk van Poetin en dat juist Noorwegen genoemd wordt in deze strijd is ook niet voor niets. 
Voor de lezers die niets met defensie, oorlog of politieke strijd hebben is dit niet het juiste boek. Toch is het voor diegene met weinig kennis van al het bovenstaande wel heel goed leesbaar en dat komt door de toegankelijke schrijfstijl. Voor de liefhebbers is het een aanrader.
Het is met name wat verderop in het boek wel belangrijk dat je je aandacht erbij houdt omdat er veel personages genoemd worden die allemaal een belangrijke functie in het geheel blijken te hebben. 
Een vermakelijke politieke thriller, die het niet haalt bij schrijvers zoals Tom Clancy maar wel 
een groot compliment verdiend. Want een auteur, die in zo een korte tijd zo een recent en spannend verhaal weet te schrijven heeft talent.
Laten we hopen dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland net zo een goed einde kent als dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten