zondag 5 juni 2022

Sparringpartners - John Grisham



''Je moet gaan Cody.
Waarheen? Waar ga ik naartoe, Marvin?
Dat kan ik niet beantwoorden.
Denk je dat Brian daar is?
Geen idee?

John Grisham, een van de succesvolste schrijvers ooit, komt met de verhalenbundel 'Sparringpartners'. Drie novellen, te kort voor een roman, te lang voor een roman, geschreven tijdens de corona periode.
Drie verhalen die onderling totaal verschillend zijn maar wel weer het recht doen zegevieren. Deze keer zijn de verhalen echter wel meer op de personages gericht, ze bevatten meer psyche en emotie.
Vooral het verhaal de 'Aardbeienmaan' is ontroerend. Het verteld het verhaal van Cody, een jonge terdoodveroordeelde die nog maar drie uur verwijderd is van zijn executie. Zijn advocaat kan niets meer voor hem doen. Terwijl de minuten wegtikken heeft Cody nog één allerlaatste wens...

In het verhaal 'Sparringpartners' volgen we twee broers, die een succesvol advocatenkantoor geërfd hebben van hun vader toen deze naar de gevangenis ging. De broers kunnen elkaar echter niet uitstaan. Wanneer het kantoor in zwaar weer terecht komt en dreigt onder te gaan, komt alles aan op de officieuze derde partner: Diana Bradshaw. Zij is de enige persoon die door allebei de broers vertrouwd wordt, maar kan Diana de zaak nog redden en sterker nog, wil ze dat wel? In dit verhaal komt Grisham terug op de grote tabaksdeal die jaren geleden gesloten werd. Hier worden op subliem wijze de mazen in de wet uitgelegd en hoe je er uiteindelijk zelf de dupe van kunt worden.

Een oud personage, Jack Brigance - uit de boeken 'Een tijd om te doden' en 'Een tijd voor genade' komt terug in het verhaal van 'Thuiskomst'. Zijn hulp wordt ingeroepen door een vroegere vriend van hem, advocaat Mack Stafford, die drie jaar geleden een grote som geld van een cliënt stal, zijn vrouw en kinderen in de steek liet en in het niets verdween. Nu heeft Mack zijn vriend Jack en Harry Rex nodig om naar Ford County terug te keren. Maar zijn 'Thuiskomst' verloopt niet volgens plan.

Wat een geweldige verhalen bundel, een aanrader voor de al John Grisham fans en een aanrader voor diegene die kennis willen maken met de schrijfstijl en onderwerpen van deze geweldige schrijver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten