donderdag 13 oktober 2022

Het huis aan de Herengracht - Jessie Burton


''Het geheugen snoeit ons leven bij, vergroot en verkleint. Geen enkele herinnering klopt helemaal. Je kunt geloven dat er sprake was van schoonheid en moed, ervan overtuigd zijn dat je dat ooit was, maar je kunt het nooit zeker weten.''

Het is achttien jaar verder na de gebeurtenissen van 'Het huis aan de Gouden Bocht'. Thea Brandsma viert haar achttiende verjaardag. Zij verwelkomt haar volwassenheid met open armen. Thuis aan 'Het huis aan de Herengracht' is de sfeer echter gespannen - haar vader Otto en tante Nella maken eindeloos ruzie. De familie Brandt moet haar meubels verkopen om te kunnen eten. Tijdens de viering van de geboortedag van Thea, wat tevens de sterfdag van haar moeder Maren is, dringen geheimen uit het verleden het heden binnen.
Tante Nella is wanhopig op zoek naar een echtgenoot voor Thea, om zo haar toekomst veilig te stellen. Wanneer ze een uitnodiging ontvangen voor het exclusiefste bal van Amsterdam, is ze dolgelukkig. Zal het lot hun dan toch gunstig gezind zijn?
Het bal biedt inderdaad nieuwe vooruitzichten, maar het lot voor de familie Brandts blijft onzeker. Wanneer tante Nella een vreemd prikkelend gevoel in haar nek voelt, vraagt ze zich direct af of de miniaturist terug in hun leven is...en waarom?

Het eerste deel, 'Het huis aan de Gouden Bocht', werd in 2012 een absolute bestseller en de BBC heeft het de populaire serie 'The Miniaturist' gebaseerd op dit verhaal.
De auteur Jessie Burton was nogal overweldigd door dit succes en in eerste instantie ook helemaal niet van plan een vervolg te schrijven. Maar in 2016 schreef ze toch haar eerste korte scènes met Nella, Thea en Otto in de hoofdrol. In 2018 kwamen de personages in het hoofd van Burton pas echt weer tot leven en was ze er klaar voor om deel twee te schrijven.

De schrijfster heeft een goede schrijfstijl en geeft een mooi kijkje in de geschiedenis van Amsterdam tijdens de achttiende eeuw. Het verhaal is hier en daar wel wat langdradig.
Dat ligt echter niet aan de personages. Die zijn goed uitgewerkt, tonen en emoties en zijn levendig. Het zijn meer de gebeurtenissen die soms wat te lang of te vaak besproken worden.
Wat vooral goed weergegeven is, is de jeugdigheid. Tante Nella en de vader van Thea Otto zitten vastgeroest in een ouderwets protocol en de achttienjarige Thea wil vernieuwing. Door haar koppig- en baldadigheid weet ze het huis aan de Herengracht op zijn grondvesten te doen schudden.
De beschrijvingen van de theaterwereld zijn heel goed gedaan. je merkt duidelijk dat Burton haar ervaringen als actrice hierin heeft kunnen uitwerken.


Wat een mysterie blijft, net als in het eerste deel, is de identiteit en de precieze rol van de miniaturist. In 'het huis aan de Herengracht' heeft het, in tegenstelling tot bij 'het huis aan de Gouden Bocht', ook geen prominente rol. Komen we als lezers ooit te weten wie de miniaturist is? Of staat de miniaturist als symbool voor de schrijfster Jessie Burton zelf? Als alwetende schrijfster is zij tenslotte de enige die alle geheimen van de personages kent. 

Het boek 'Het huis aan de Herengracht' is los van deel één te lezen. Toch maakt het veel meer duidelijk en krijg je als lezer meer inlevingsvermogen als je eerst 'Het huis aan de Gouden Bocht' leest.
Het einde van het boek lijkt toch wel weer een opening te geven voor een vervolg, een derde deel. Ik zal ook dat deel wederom met veel plezier en interesse gaan lezen.

Het boek 'Het huis aan de Herengracht' was onderdeel van een blogtour en werd georganiseerd door uitgeverij LS. Amsterdam. Wat fijn dat ik hiervan deelnemer mocht zijn.



                                                    





Geen opmerkingen:

Een reactie posten