zondag 18 december 2022

Waar de wolken eindigen - Jerrad Hoff


''De diepste littekens zijn echter onzichtbaar voor het oog. Ze zijn in onze zielen gekerfd, net als wrok.''

Het dagelijkse leven in het centrum van de Amerikaanse filmindustrie wordt ruw verstoord als de steenrijke Roma systematisch toonaangevende bedrijven begint over te nemen. Behalve geld gebruikt de jonge vrouw ook moeiteloos chantage en seks om het machtigste bedrijf in Hollywood te realiseren. Tegelijkertijd verschijnt de wulpse Morgan, die haar zinnen heeft gezet op de supersterren uit de filmindustrie, ook in de Stad van de Engelen.
Zonder blikken en blozen gooit de jonge vrouw al haar charmes in de strijd om de beroemdste mannen en vrouwen in Hollywood tussen de lakens te krijgen.

Niets is echter wat het lijkt.

Twee vrouwen met een verleden en een onstilbare wraakzucht. Hollywood zal nooit meer hetzelfde zijn.
De auteur Jerrad Hoff zal je, door zijn wat Amerikaanse schrijftstijl, niet snel als Nederlandse auteur herkennen. Zijn voorkeur ligt bij verhalen die zich in het buitenland afspelen en die een vorm van waarheid bevatten. Hij doet daarvoor gedegen onderzoek en dat geeft een beeldend en kloppend verhaal voor de lezers.
'Waar de wolken eindigen' is reeds het zesde boek van Jerrad Hoffs hand. Toch is hij bij vele nog onbekend. Zo ook bij mij. Dit was het eerste boek wat ik van hem las.

Het verhaal is overzichtelijk ingedeeld met hier een daar een terugblik naar het verleden van Roma op jongere leeftijd. Dit is van belang voor het einde van het verhaal.
Het is echter wel zaak om vanaf het begin je hoofd goed bij het verhaal te houden, want het is een komen en gaan van verschillende personages. Dus veel namen. Daardoor komt het wat traag op gang en duurt het ongeveer tot de helft van het boek dat er vaart in begint te komen. Het wordt dan ook steeds duidelijker waarom Roma de bedrijven wil overnemen, net als de rol van Meghan. De bijfiguren worden ook goed uitgeschreven en vormen zo een mooi geheel met de rest.
Tijdens het lezen komen er steeds meer losse puzzelstukjes tevoorschijn. Op het einde weet Jerrad Hoff alles mooi en kloppend in elkaar te passen.

Hoff gebruikt het seks- en machtsmisbruik binnen de Amerikaanse filmindustrie als basis voor het verhaal. Iets wat tegenwoordig in Nederland ook heel actueel is. Zijn scènes worden levendig beschreven en zouden hier en daar, door sommige lezers, als wat luguber kunnen worden ervaren.
Soms bekroop me echter het gevoel dat Jerrad Hoff iets teveel zijn best wilde doen om een perfect, Amerikaans-achtig, verhaal te schrijven. Daardoor dwaalde ik af en toe af. Misschien is het ook het onderwerp. Dat is de afgelopen tijd al lang en breed uitgemeten in de pers.

Echter las ik een stukje over het boek 'Sant Anna' en dat klonk toch wel heel aantrekkelijk. Dus de schrijver heeft zijn doel bereikt, want wanneer een lezer na het lezen van een eerste boek triggered om een ander boek van hem te gaan lezen heb je het erg goed gedaan.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten