donderdag 26 mei 2022

Ontvlucht - Suzanne van Brakel
''Ontvlucht, ontsnapt, verlost en een nieuw begin.''


Kris Verburgt is 25 jaar en werkzaam bij de Amsterdamse recherche. Haar werk is haar passie maar ook een roeping. Ze wil goed maken wat haar vader als onverbeterlijke draaideurcrimineel heeft aangericht. Terwijl ze wordt toegevoegd aan een Haarlems onderzoek naar corruptie in de horeca, doet een jeugdvriendin een beroep op haar. Deze KLM-stewardess beweert door een collega te worden bedreigd en gechanteerd. Het brengt Kris in gewetensnood en dwingt haar buiten de lijntjes te kleuren met alle gevolgen van dien.
Is haar vriendin echt in gevaar? Welke linken zijn er met een Haarlemse zakenman die handel drijft met China en een Colombiaanse die illegalen huisvest in Amsterdam Zuidoost?

Suzanne van Brakel werkte bij de regionale recherche in Rotterdam en maakte vervolgens de overstap naar de landelijke recherche. In 2003 koos zij voor het Openbaar Ministerie en is daar nu werkzaam als officier van justitie, waar ze gespecialiseerd is in grootschalige fraude en witwaszaken. Eerder schreef zij al het boek 'Ondermijnd'

Haar boek 'Ontvlucht' leest als een trein, alsof je kijkt naar een misdaadserie op Videoland. Korte hoofdstukken en een prettige duidelijke schrijfstijl maken dat je het boek in no-time uit hebt. De personages worden goed uitgewerkt net zoals de misdaadzaken. Simpel, helder en doeltreffend.
De ervaring die Suzanne van Brakel als rechercheur en officier van justitie heeft maakt dat alles heel geloofwaardig overkomt. Dat komt niet alleen door de kennis, er zijn wel meerdere die over misdaadzaken schrijven, maar meer de combinatie van romanachtige vertelstijl versus misdaadthriller. De romanachtige vertelstijl is terug te vinden in de manier waarop de personages met elkaar omgaan. Geen stoere, goed gelukte en geslaagde mannen en vrouwen, maar mensen zoals jij en ik. Dat maakt dat het verhaal zo echt overkomt.
Het boek speelt zich grotendeels in Amsterdam en Haarlem af. De steden worden met precisie weergegeven en voor elke Amsterdammer of Haarlemmer is dat een feest van herkenning.
Het boek 'Ontvlucht' is een absolute aanrader en verdient elke aandacht die het krijgen kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten