zondag 23 oktober 2022

Dochter van de onderwereld, Theo-Henk Streng


                            ''Die vader van jou...dat is me er eentje.''


Nikkie Verdonk weet dat de verhalen over haar vader waar zijn. Hij is een grote drugscrimineel en wist op het laatste moment aan een gevangenisstaf te ontsnappen.
Hoewel iedereen een mening over haar vader heeft, probeert Nikkie haar leventje zo normaal mogelijk te leiden. Dat gaat prima, totdat er op een dag het ergste gebeurd, haar vader wordt geliquideerd.
Na zijn dood gaat er een beerput open. Haar vader bleek meer vijanden dan vrienden te hebben, en nu aast iedereen op zijn plek in de onderwereld. Zo wordt iedereen als een verdachte en zelfs als mogelijke moordenaar beschouwd. Zelfs de mensen die dichtbij hem stonden. Heel dichtbij.
Terwijl Nikkie probeert haar leven weer op de rit te krijgen, laten de vragen haar niet los; wie vermoordde haar vader? En waarom?

Wat fijn dat er eens een boek geschreven is dat niet alleen maar over een topcrimineel zelf, maar over zijn achterban gaat. Want waar de partner vaak nog een keuze heeft of hij of zij een relatie met de betreffende aangaat, hebben hun kinderen die keuze niet. Desalniettemin hebben ze er net zoveel, zo niet erger, last van. 

Het hoofdpersonage Nikkie is een stoere meid met een grote mond. Maar achter deze façade blijkt een klein hartje schuil te gaan. Dat is door de auteur heel goed beschreven. De schrijfstijl van Theo-Henk Streng is zo en zo goed. Eentje die tot de verbeelding spreekt.

Ook al is het boek 'Dochter van de onderwereld' een young-adult boek, ook voor volwassenen is het een aanrader. Het boek heeft een goede spanningsopbouw, hier en daar wat plotwendingen en een verrassend einde.
Het boek is echter, met zijn 92 bladzijden, wel erg aan de korte kant. Voor de jonge lezers ideaal maar voor de wat ouderen lezers een gemis. Want ondanks het feit dat er al heel veel uitgelegd wordt met betrekking tot de cocaïnehandel, strafrecht en drugslabs zit er nog veel meer potentie in het verhaal.

Wellicht is het mogelijk dat de auteur een wat uitgebreider versie van het boek 'Dochters van de onderwereld' gaat schrijven. Eén lezer heeft hij dan alvast!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten