zondag 23 oktober 2022

Verkeerde plaats, verkeerde moment - Gillian Mc Allister


             ''Maar de toekomst kennen is erger dan de toekomst niet kennen.''

In de nacht dat de wintertijd ingaat staat Jen te wachten tot haar zeventienjarige zoon thuiskomt. Als hij eindelijk de straat in loopt, kan ze niet geloven wat ze ziet. Haar grappige, lieve tienerzoon vermoordt een vreemdeling, vlak voor hun huis. Ze heeft geen idee wat er gebeurd, maar weet wel dat haar zoon diezelfde nacht in de gevangenis belandt, en dat zijn toekomst voorbij is.
Jen valt in een onrustige diepe slaap, en als ze de volgende dag wakker wordt is het gisteren. En na de volgende nacht is het eergisteren. Elke dag dat ze wakker wordt, is het een dag eerder. Een dag die haar de kans biedt om de moord te voorkomen en haar zoon te redden.
Want ergens in het verleden kan ze misschien de toekomst veranderen.

Wat een steengoede psychologische thriller heeft Gillian McAllister geschreven!

Het concept wat voor het boek 'Verkeerde plaats, verkeerde moment' gebruikt is kennen vele wel vanuit de film 'Groundhog Day': ''Elke dag wakker worden en dan dezelfde dag als ervoor beleven''.
Auteur Gillian McAllister tilt dit echter naar een nog hoger niveau en gaat nog een paar stappen verder. Heel ingenieus neemt ze de lezer mee terug de tijd in om zo de toekomst te kunnen veranderen.  

Met een overtuigende schrijfstijl en goed uitgewerkte personages weet ze je als lezer tot het einde aan toe te boeien. Nergens wordt het verhaal ongeloofwaardig, wat gezien het onderwerp heel makkelijk zou kunnen gebeuren. 
Het teruggaan in de tijd heet een tijdlus, wat je zou kunnen vergelijken met een déjà-vu. Een déjà-vu hebben we allemaal wel eens ervaren. Een tijdlus is de overtreffende trap hiervan. Echter is het nog nooit wetenschappelijk bewezen dat het echt bestaat.

Maar als het al bewezen moet worden dan heeft schrijfster Gillian McAllister daar wel voor gezorgd. Zo geloofwaardig heeft ze het beschreven.
Het boek is de perfecte thriller geworden waarbij je als lezer constant op het puntje van je stoel zit. Na het dichtslaan blijft het verhaal ook nog wel een tijdje aan je kleven. Als een auteur dat voor elkaar krijgt weet je dat je misschien wel de beste thriller van het afgelopen jaar heb zitten lezen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten