vrijdag 4 november 2022

Charlie's good tonight - Paul Sexton


''De essentie van de man valt niet in woorden uit te drukken...Charlie was een aanwezigheid een persoonlijkheid en als je bij hem was dan was dat je van hét.''


1962. De leden van de nieuwe band de The rolling Stones zijn zoek op zoek naar een vaste drummer. Ze hebben hun zinnen gezet op Charlie Watts, een bekende jazzmuzikant in de Londense rhythm-and-bluesclubs. Gelukkig voor de toekomstige Stones fans over de hele wereld weten ze hem over te halen.

Vanaf dat moment is Charlie niet meer weg te denken uit de band. Hij hield het hoofd koel in de swingende jaren zestig, waarin de Stones supersterren werden, en de losbandige jaren zeventig. In tegenstelling tot zijn bandleden kwam Charlie deze en de jaren tachtig ongeschonden door. Zijn nuchtere, kalme houding en stijlvolle elegantie bezorgden hem een cultstatus. Hierdoor groeide hij uit tot een van de meest bewonderde en gerespecteerde muzikanten ter wereld.

Meer dan zestig jaar - rondom alle ruzies, sterfgevallen en personeelswisselingen - was Charlie de rots in de branding voor The Rolling Stones. Dit boek onthult de man achter de drummer: zijn beruchte minachting voor toeren en technologie, zijn liefde voor privacy en zijn rare gewoontes en verlangens naar huis.

Op basis van nieuwe interviews met zijn familie, vrienden en voormalig bandleden - onder wie Mick Jagger en Keith Richards - viert 'Charlie's good tonight' zowel het opmerkelijke leven als het werk van Charlie Watts. Deze definitieve en geautoriseerde biografie is een intiem verslag van zijn tijd in de beroemdste popgroep ter wereld.

Je was in die tijd voor The Beatles of voor the Rolling Stones. Nu ben ik van een generatie later en, ook al ben ik geen groot fan, toch kies ook ik dan voor één groep: de the Rolling Stones. Ooit zelfs uitgenodigd om vooraan bij het podium te staan als uitzinnige groupie voor de tv-opnames in Paradiso Amsterdam.
Hoe geweldig is het dan om te lezen over de beste en wellicht bekendste drummer allertijden.

Alles op de achterflap van het boek 'Çharlie's good tonight' is waar. Het boek begint met een voorwoord van Mick Jagger en Keith Richards, die beide vol lof en met liefde over hem spreken. Verder is het boek opgedeeld in negen hoofdstukken waarbij de auteur een eerbetoon schrijft aan de man wie Charlie Watts echt was. De man die muziek wilde maken en niet het onderwerp van gesprek wilde zijn in de roddelpers.

Het boek 'Charlie's good toninght' geeft een mooi inzicht in de man achter de muzikant. Hoe zijn omgang met vrienden en familie was en wat bijvoorbeeld  zijn eigen favoriete muziek was. Alles op een respectvolle en hier en daar ontroerende manier beschreven. De auteur Paul Sexton beschikt over een fijne schrijfstijl, zonder opsmuk en hij is recht door zee. Hij schreef met dit boek wellicht een van de beste biografieën ooit uitgegeven.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten