vrijdag 30 december 2022

De Champagne dagboeken - Ruud van Gessel


''...de basis voor de assemblage van het vloeibare, bruisende goud. De sprankelende aanjager van de hartstocht, de tintelende bevestiging van liefde ende fonkelende viering van menig heuglijk feit. Maar zomaar een glaasje kan ook. Champagne kan en mag altijd.'' 


Amy Ester Goldman, begin dertig, erft een vervallen boerenhoeve in de Champagne. Op zoek naar haar identiteit geeft ze haar carrière in Australië op en begint een nieuw leven in de beroemde wijnstreek. Haar wijngaard grenst aan die van Bernice de Brugny, eigenaresse van een eeuwenoud champagnehuis. Bernice, in de vijftig, heeft de dood van haar vader in haar jeugd verwerkt met een promiscue en liefdeloos leven.
Bernice ziet Amy Ester als een indringer in de streek, maar de strijd tussen de twee begint pas echt als Vasyl Chumak opduikt.

Amy Ester heeft deze jonge, knappe Oekraïense wijnmaker gevraagd een champagne te assembleren. Hij blijkt niet ongevoelig voor de charmes van de twee vrouwen. Vasyl raakt ook bevriend met Jule, de chroniqueur van de lokale krant, en ziet hem zelfs als de vader die hij nooit had. Dan vallen de Russen Oekraïne binnen. Vasyl moet kiezen tussen de liefde of zijn vaderland.

De auteur, Ruud van Gessel, van de 'Champagne dagboeken' is regisseur en cultuurhistoricus. Daarnaast schrijft en fotografeert hij. HIj is juryvoorzitter van de Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario. Zijn eerste deel in de 'Bubbel-serie' is 'De Prosecco-dagboeken' en werd met groot enthousiasme ontvangen.

Zo ook door mij. Met veel plezier heb ik ' De Prosecco-dagboeken' gelezen. Een heerlijke feelgood-roman. Het volgende deel 'De Champagne-dagboeken' beloofde door zijn informatie op de achterflap zoiets gelijks te worden. Het werd echter zoveel meer.

Dit deel is doordrongen van een mooie geschiedenis van de streek Champagne en over familie verhalen en hun tradities. Maar het gaat vooral over de liefde. Over de liefde voor elkaar maar ook voor jezelf. De bijbehorende haat, jaloezie en onzekerheid.
En zijlings is er ook een link naar de oorlog in Oekraïne.
De personages zijn herkenbaar en zitten vol met leven en emoties, die op een goede manier verwoord worden.

Het verhaal zit vol met wijsheden maar niet op een belerende manier. Juist mooi verweven in een romantisch, hier en daar tragisch (liefdes)verhaal. Het boek deed me af en te denken aan de film 'Tocane'. Ook zo een feelgood-verhaal met een prachtige onderliggende boodschap.

Om het oude jaar uit- of het nieuwe jaar mee in te luiden, of zomaar tussendoor. Lees het boek 'De Champagne-dagboeken' en neem twee wijze lessen eruit mee: ''Houden van begint bij jezelf'' en ''Champagne kan altijd''. 

                                           ''Cést moi! Lámour cést moi!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten