zondag 8 januari 2023

En toen waren er nog maar... Agatha Christie


                                      ''Waak en bid, de Dag des Oordeels is nabij.''


In een afgelegen huis op een eiland komen tien mensen bijeen. Ze kennen elkaar niet. Het enige wat ze gemeen hebben is dat ze zijn uitgenodigd door een mysterieuze gastheer die zelf niet verschijnt. 
De spanning stijgt. Wat kan deze vreemdeling teweegbrengen?

Dan wordt een van de gasten vermoord. En dan nog een. De angst slaat toe en het leven van de achterblijvers verandert in een hel.

Agatha Christie is wellicht de bekendste (detective) auteur die ooit bestaan heeft. Ze schreef tachtig detectives, ruim tweehonderd verhalen, negentien toneelstukken en onder het pseudoniem Mary Westmacott nog zes romans. Wereldwijd is ze de bestverkopende auteur allertijden.
Ze is bekend van haar boeken 'Moord in de Oriënt Express' en 'Moord op de Nijl'. Beide ook verfilmd.
Het boek 'En toen waren er nog maar...' is door veel lezers uitgeroepen tot de beste mysterieroman ooit geschreven. En daar sluit ik me volledig bij aan.

Uitgeverij Rainbow organiseerde rondom het boek 'En toen waren er nog maar...' een lees-challenge. Eerder deden ze dit al met andere klassiekers, zoals 'Anna Karenina' van Lev Tolstoj, "Mrs Dalloway'van Virginia Woolf en 'Moord in de Oriënt Express' van Agatha Christie. 
Het lezen van het boek doe je dan samen met andere bloggers. Het boek wordt verdeeld in een aantal te lezen hoofstukken. Daarbij komt dan een vraag of een opdracht. Zo lees je gezamenlijk heel intens en aandachtig de klassiekers. Een absolute aanrader om te doen en complimenten aan het team van de Rainbow challenges.

Maar terug naar het boek 'En toen waren er nog maar...'
Het boek is ongelooflijk ingenieus en goed geschreven. Vanaf de eerste bladzijde zit je op het puntje van je stoel en laat het raadsel je niet meer los. Omdat direct alle personages, hun achtergrond en daden beschreven worden is het wel handig om wellicht een lijstje bij te houden. 
In het verhaal is er geen leidend figuur die de moorden onderzoekt. Ze zitten vast op het eiland en moeten dus onderling uitvinden wie de moordenaar zou kunnen zijn. Jij als lezer hangt als een soort derde oog boven het verhaal en zoekt met hun mee. Het is een soort van Escape room of Cluedo-spel in boekvorm. 

                                                 ''De straf volgt op de zonden''

Tijdens het lezen val je dus, net als de hoofdpersonages, van de ene verdenking in de andere. De personages worden goed gekarakteriseert. Het enige wat een minpuntje zou kunnen zijn is dat de zelfreflectie wat ontbreekt. Iedereen heeft een mening over elkaar maar wat dat met hunzelf doet is wat onderbelicht.
Het verhaal zit vol plottwist. Als je aan einde van het verhaal eindelijk denkt te weten hoe het zit komt de slagroom op de taart. Met name het nawoord is nog een geweldige toevoeging. Hierin wordt duidelijk dat speuren nog zo makkelijk niet is. Dat je vaak op de verkeerde dingen let en daar iemand op be- of veroordeeld. Het wordt zeker een boek wat ik nog eens lezen zal.

'En toen waren er nog maar...' is absoluut de beste mysterie roman die ik tot nu toe gelezen heb. Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat de #christiechallenge van uitgeverij Rainbow daar zeker aan bijgedragen heeft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten