zondag 15 januari 2023

Sterf voor mij - Mikaela Bley



            ''Opgekropte gevoelens vormen een last die uiteindelijk te zwaar wordt.''


Caroline en Gustav hebben het perfecte leven. Ze hebben alles waar ze ooit van droomden: kinderen, geluk, succes, geld en vrienden - en talloze volgers op social media, waar ze de hoogtepunten van hun jaloersmakende leven delen.

Maar wat zou er gebeuren als ze opeens niets meer zouden hebben?

Op een ochtend in augustus verdwijnen de zwangere Caroline en haar twee jonge dochters spoorloos. De omstandigheden rond hun verdwijning zijn vreemd. Een massale zoektocht wordt gestart onder leiding van Henrik Hedin en Leia Kaplan, twee van Zwedens meest prestigieuze criminele onderzoekers. Algauw wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt. 
De klok tikt en Henrik en Leia hebben nog maar weinig tijd om uit te vinden wat er gebeurde in het leven van dit volmaakte stel.

               ''Hetzelfde hek dat anderen buitensluit, sluit u in.''

Schrijfster Mikaela Bley is geboren in Stockholm (1979). Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Voorheen was ze werkzaam als inkoper voor TV4 maar door het schrijven van haar succesvolle thrillerserie over misdaadverslaggeefster Ellem Tamm, is ze nu fulltime auteur geworden. De boeken 'Donker water', 'Meisjes zonder naam', 'Kwaad licht' en 'Dochter vermist' worden nog steeds veelvuldig gelezen. Het boek 'Sterf voor mij' is het eerste deel van een nieuwe serie.

Ook met dit verhaal schiet Mikaela Bley direct in de roos. Wat een dijk van een, psychologische, thriller heeft ze wederom weten te schrijven.
Vanuit verschillende personages wordt het verhaal belicht. Hierdoor krijg je een compleet, maar tevens ook heel verwarrend, beeld van de verdwijningszaak. Iedereen heeft namelijk wel iets op zijn kerfstok staan wat hem of haar verdacht maakt. Dat niemand elkaar onderling  vertrouwd maakt alles nog moeilijker en verdachter. En zo telt het verhaal heel wat plotwendingen.

Rechercheur Henrik Hendin, bijnaam 'the Killer', heeft een nogal turbulent voetbal verleden. Door zijn achtergrond en zijn, nog steeds, opvliegende karakter komt de boel regelmatig extra onder druk te staan. Zijn onderlinge band met zijn partner Leia maakt het er ook niet beter op. Dat de onderwereld van Mälmo ook nog eens om de hoek komt kijken lijkt bijna te veel voor een verhaal, maar Mikaela Bley heeft het allemaal heel goed in elkaar weten te passen.

Het boek is van het begin tot het einde één grote spanningsboog die zijn doel op de laatste pagina's doeltreffend raakt. Met een twist die weergaloos, maar vooral ijzingwekkend is.
Het is door het einde ook typisch een Scandinavische thriller; geen vast patroon, geen geijkte personages en een verbluffend ijskoud einde.
Kom maar op met dat volgende deel in deze serie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten